Foto: DELFI

Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta otrdien par labu valsts interešu aizstāvim vērienīgajā “Bankas Baltija” (BB) likvidatora prasības lietā par vairāk nekā 100 miljonu latu piedziņu no valsts, advokātam Romualdam Vonsovičam no AS “Latvijas Neatkarīgā televīzija” (LNT) piedzina 3000 latu morālā kaitējuma kompensāciju saistībā ar šai tiesvedībai veltītu sižetu 2005.gada novembrī.

2005.gadā BB likvidators iesniedza tiesā prasību pret Latvijas valsti un Latvijas Banku, prasot piedzīt 185 miljonus latu. Prasība bija saistīta ar BB krahu pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

LNT 2005.gada novembrī pārraidīja sižetu par to, vēstot: "Jauns skandāls BB lietā un nebijis fakts Latvijas advokatūras vēsturē", kurā tika norādīts, ka "neētisku rīcību un klaju interešu konfliktu pārmet zvērinātam advokātam Vonsovičam, kurš ilgstoši sniedzis juridisko palīdzību likvidējamai BB. Tagad advokāts nostājies pretējā frontes pusē. Vonsovičs pārstāv Latvijas Banku, ar kuru BB tiesājas par vairāk nekā 185 miljonu latu piedziņu".

Vonsovičs vērsās ar prasību tiesā, norādot, ka publiskojot šādas ziņas, LNT cēlusi neslavu, graujot prasītāja kā zvērināta advokāta reputāciju.

Kā portālu "Delfi" informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, 2005.gada 13.novembra LNT Ziņu raidījumā tika atsauktas prasībā norādītās ziņas. Vonsovičs prasību tiesā uzturēja.

Rīgas apgabaltiesa 2006.gada 14.jūlijā prasību apmierināja daļēji, piedzenot kompensāciju - 25 000 latus, bet 2007.gada 14.novembrī AT Civillietu tiesu palāta Vonsoviča prasību par mantiskās kompensācijas piedziņu noraidīja. Spriedums tika apstrīdēts Senātā, kas 2008.gada 28.maijā apelācijas instances tiesas spriedumu atcēla un nodeva lietu jaunai izskatīšanai. Atkārtoti izskatot šo civillietu AT 2010.gada 9.februārī Vonsoviča prasību apmierināja daļēji un piedzina no LNT par labu prasītājam mantisku kompensāciju par nodarīto morālo kaitējumu - 10 000 latus.

Apelācijas instances tiesa atzina, ka profesionālās ētikas kodeksa pārkāpuma piedēvēšana personai aizskar tās godu un cieņu, kā arī grauj reputāciju. Tiesa uzskatīja, ka atbildētāja, izplatot nepatieso informāciju, ir paļāvusies uz apšaubāmu informācijas avotu. Atbildētāja spertos soļus informācijas pārbaudei Civillietu tiesu palāta vērtēja kā acīmredzami nepietiekamus un formālus. Kaut gan ziņu sižetā tika atspoguļots arī prasītāja viedoklis, neitrālam vidusmēra skatītājam tieši sižeta pieteikumā sniegtā informācija ir uztverama kā konkrētās visai sarežģītās situācijas kopsavilkums - ziņa, ka zvērināts advokāts izdarījis agrāk nepieredzētu Ētikas normu pārkāpumu. Tai pat laikā Civillietu tiesu palāta novērtēja, ka atbildētājs konsekventi centās pieļauto kļūdu labot, nepatieso informāciju vispirms precizējot, bet pēc tam atsaucot.

Arī šis spriedums tika apstrīdēts AT Senātā, kas to 2011.gada oktobrī atcēla daļā par piedzenamās kompensācijas apjomu. Šogad AT lietu izskatīja atkārtoti un otrdien, 18.jūnijā, piedzina par labu advokātam ne tikai iepriekšminētos 3000 latus, bet arī 1100 latu tiesāšanās izdevumus.

Arī šo spriedumu gan vēl 30 dienu laikā būs iespējams pārsūdzēt Augstākās tiesas Senātā, portālu "Delfi" informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Tikmēr BB likvidatora prasības lietā pret valsti AT Senātā ir apstrīdēts 2012.gada februāra spriedums, ar kuru noraidīta BB likvidatora AS "BDO" prasība no Latvijas valsts Finanšu ministrijas (FM) un Latvijas Bankas (LB) personā piedzīt 238 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!