Foto: DELFI Aculiecinieks
No nākamā gada tiks likvidētas mežniecības un tajās esošie mežziņu, mežziņu vietnieku, vecāko referentu, vecāko inspektoru un mežsargu amati, pastāstīja Valsts meža dienesta (VMD) preses sekretāre Selva Šulce.

Viņa sacīja, ka, balstoties uz VMD funkciju un struktūras optimizāciju, kas veikta saskaņā ar zemkopības ministrijas rīkojumu, no darba Valsts meža dienestā (VMD) tiks atbrīvoti 125 darbinieki.

"30.novembrī brīdinājumus par darba attiecību pārtraukšanu ir saņēmuši ierēdņi un darbinieki, taču to cilvēku skaits, kas strādā tieši mežā, tiek samazināts pavisam nedaudz, tāpēc ar normatīvajos dokumentos noteiktajām funkcijām un uzdevumiem ir plānots tikt galā, mainot darba organizācijas formu," paskaidroja Šulce un piebilda, ka reālo situāciju būs iespējams izvērtēt pēc kāda laika.

"Vai mēs varēsim nodrošināt visu funkciju izpildi, rādīs laiks. Šī atlaišana ir Zemkopības ministrijas nosacījums, tāpēc domāju, ka viņi zina, ko dara," norādīja Šulce. Viņa klāstīja, ka optimizācijas dēļ tiks ne tikai vienādotas virsmežniecību teritorijas – mežziņu apsekojamās platības iepriekš varēja atšķirties par divām reizēm,bet tā arī ļaus paaugstināt algas paliekošajiem darbiniekiem un iekļauties VMD samazinātajā finansējumā.

Jau vēstīts, ka nodarbināto skaits VMD patlaban ir lielāks, nekā plānots no 2012.gada 1.janvāra, līdz ar to notika darbinieku izvērtēšana gan skaita dēļ, gan amatam nepieciešamo prasmju dēļ. Lai gan sākotnēji tika plānots VMD samazināt par apmēram 200 amata vietām, daudzi darbinieki zemās algas dēļ jau bija uzteikuši darba attiecības, līdz ar to arī reāli atlaižamo skaits samazinās.

Patlaban VMD struktūrā darbojas 10 virsmežniecības un 77 tām pakļautas mežniecības. Strukturālā reforma paredz, ka virsmežniecību darbs tiks saglabāts, taču mežniecības tiks likvidētas, tā vietā radot 29 klientu apkalpošanas centrus, kuros tiktu veiktas tās pašas funkcijas, kas mežniecībās.

VMD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas atbild par meža politikas realizāciju Latvijas teritorijā, uzrauga normatīvo aktu ievērošanu un realizē atbalsta programmas ilgtspējīgas mežsaimniecības nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!