Foto: Publicitātes foto

No Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) kandidātiem skaitliski visvairāk pozitīvi vērtējumi saņemti par žurnālisti Žannu Helmani un pašreizējo NEPLP locekli Daini Mjartānu.

Pozitīvs vērtējums sniegts arī par bijušā VSIA "Latvijas Televīzija" programmu daļas satura redaktora Ivara Āboliņa, NEPLP Monitoringa centra vadītāja Jāņa Lielpētere, SIA "Randala" valdes locekles un Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes pasniedzējas Ievas Beitikas un Latvijas Raidorganizācijas asociācijas izpilddirektores Guntas Līdakas kandidatūru, liecina Saeimas Preses dienesta sniegtā informācija.

Televīzijas raidījuma "5.novads" projekta vadītājs Imants Miezis no Īrijas pauž atbalstu pašreizējā NEPLP pārstāvja Mjartāna kandidatūrai, norādot, ka viņš palīdzējis iedzīvināt konkursu diasporas medijiem. Arī Reģionālo televīziju asociācija pauž atbalstu Mjartānam, vēršot uzmanību, ka viņš ar savu darbību ir veicinājis reģionālo mediju attīstību Latvijā, un norādot uz kandidāta profesionālo darbību.

Atbalstu pašreizējā NEPLP pārstāvja kandidatūrai pauž arī biedrība "Upītes jauniešu folkloras kopa", kura arī norāda uz viņa ieguldījumu latgaliskā satura stiprināšanai televīzijā un radio. Pozitīvu vērtējumu par Mjartānu sniegusi arī biedrība "Latgolys Saeima". Tāpat viņa kandidatūrai atbalsta vēstuli ir uzrakstījuši nevalstiskās jaunatnes organizācijas "Apollo 13" pārstāvji, kuri cita starpā vērsuši uzmanību, ka ar savu pieredzi viņš perfekti pārzina masu mediju vidi un sevi ir parādījis, kā kompetents un ass žurnālists, kurš ar cieņu izturas pret savu rakstu varoņiem.

"Asociācija ģimene" iestājas par Helmanes kandidatūru, norādot, ka, veidojot raidījumu "Vertikāle", Helmane iemantoju skatītāju uzticēšanos, objektīvi atspoguļojot procesus sabiedrībā un konsekventi iestājoties par Satversmes vērtībām. Atzinīgus vārdu par Helmani pauž arī LU Tuvo Austrumu studiju centra vadītājs, profesors Leons Taivāns, skaidrojot, ka viņa ar darbību mediju telpā veicinājusi dažādo Latvijas etnosu, kultūru reliģiju valstisko integrāciju. Taivāns pauž pārliecību, ka Helmane pārstāvēs visplašākās iedzīvotāju aprindas un savus pienākumus veiks ar visaugstāko profesionalitāti. Tāpat Helmani slavē profesionālo audžuģimeņu apvienības "Terēze" vadītāja Ārija Martukāne, norādot, ka viņas darbība medijos nesusi ""svaigu gaisu" negatīvisma piesātinātajā informācijas laikā", un paužot pārliecību, ka kandidāte savus pienākumus veiks profesionāli.

Valsts sociālās aprūpes centra "Latgale" direktore Mārīte Grigāne, kuras vadītājai iestādei bijusi sadarbība ar kandidātu, norāda uz Helmanes labajām komunikācijas un saskarsmes prasmēm. Pozitīvu atzinumu par kandidāti snieguši arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu kuratore Ireāna Bužinska un Latvijas Romas Katoļu baznīcas cietuma kapelānu priekšnieks Mārtiņš Krūklis.

Savukārt Āboliņa kandidatūrai, ņemot vērā viņa kompetenci, godīgumu, uzņēmību, kā arī to, ka kandidāts ir ar plašām zināšanām apveltīts nozares profesionālis, atbalstu paudusi Izglītības un kultūras centra valdes priekšsēdētāja Līga Sila. Arī Rīgas Āgenskalna baptistu draudzes mācītājs paudis Edgars Mažis paudis atbalstu Āboliņam, raksturojot viņu kā erudītu, analītisku un plaši domājošu.

Latvijas Raidorganizāciju asociācija paudusi atbalstu Lielpētera un Beitikas kandidatūrai. Organizācija cita starpā norāda uz Lielpēteri kā nozares profesionāli un Beitika kā komunikāciju zinātnes doktore tiek slavēta par plašajām akadēmiskajām zināšanām šajā jomā. Arī Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācija pauž atbalstu Lielpēterim, norādot uz viņa kompetenci gan juridiskajos jautājumos, gan arī praktiskajā darbā.

Biedrība "Par legālu saturu" aicina NEPLP apstiprināt Līdaku, kurai kā pieredzējušai ekspertei ir nepieciešamās zināšanas, kas ļaus vadīt mediju jomā gaidāmo reformu veikšanu.

Kā ziņots, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija bija aicinājusi līdz Ziemassvētkiem plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes un cilvēktiesību jomas sabiedriskās organizācijas un citas ieinteresētās personas sniegt atsauksmes par pieteiktajiem kandidātiem NEPLP locekļa vakantajam amatam.

Uz vakanto padomes locekļa amatu pieteiktas 11 kandidatūras un bez Helmanes, Mjartāna, Āboliņa, Lielpētera, Beitikas un Līdakas uz NEPLP kandidē arī SIA "Platforma Filma" valdes priekšsēdētāja, filmu producente, televīzijas reklāmu producente un kampaņu vadītāja Aija Ansone, producēšanas un mārketinga kompānijas "beach.lv" dibinātājs, producents Patriks Grīva, SIA HIC ("Hansa Investment Club") valdes priekšsēdētājs Nikolajs Lācis, politikas centru apvienības atvērtai sabiedrībai " Pasos" direktore Vita Anda Tērauda, žurnāla un portāla "Ir" ārštata autore Sanita Upleja-Jegermane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!