Foto: F64

Latvijas Universitātes (LU) pētnieki izpētījuši no augiem un sēnēm iegūtas jaunas, kosmētikas produktos izmantojamas dabīgas izcelsmes aktīvās vielas un to kombinācijas, kuru savienojumi izmantojami pretnovecošanās kosmētikas produktos, portālu “Delfi” informēja LU

LU Bioloģijas fakultātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas katedras un Bioanalītisko un biodozimetrijas metožu laboratorijā pētnieki vairākus gadus pētījuši augu un sēņu polisaharīdus un glikoproteīnus (no cukuriem un proteīniem veidotas molekulas).

Aktuālie tirgus pētījumi liecina, ka tieši ādas pretnovecošanās kosmētika aizņem lielu higiēnas preču tirgus daļu. Nozarei arī turpmāk prognozējama izaugsme, līdz ar to aug pieprasījums arī pēc jaunām, efektīvākām dabīgas izcelsmes kosmētikas aktīvajām vielām.

LU norāda, ka projekta realizācijas laikā kopš 2010. gada decembra ir izstrādātas un pilnveidotas ne tikai šo dabīgas izcelsmes aktīvo vielu izdalīšanas un raksturošanas metodes, bet izveidotas un optimizētas testsistēmas aktīvo vielu pretnovecošanās iedarbības novērtēšanai, ko arī turpmāk varēs izmantot kosmētikas ražotāji. Šūnu testsistēmas pielāgotas, lai tās būtu ātri un efektīvi izmantojamas arī specifiskām kosmētikas aktīvo vielu testēšanas vajadzībām. Dažādās testsistēmās analizēta aktīvo vielu ietekme atšķirīgiem ādas novecošanās mehānismiem.

Laboratorijas testos izmantotie ekstrakti laboratorijas apstākļos ir uzrādījuši antimikrobiālas īpašības, antioksidatīvu iedarbību cilvēka dermas šūnu kultūrās, kā arī spēju nomākt iekaisuma procesus, stimulēt kolagēna, elastīna un citu ādas audiem svarīgu proteīnu sintēzi un veicināt šūnu dalīšanos. Šādas aktīvo vielu īpašības ir būtiskas ādas reģenerācijas procesa nodrošināšanai un novecošanās aizkavēšanai.

Pamatojoties uz laboratorijas testos iegūtajiem datiem par aktīvo vielu efektivitāti, projekta gaitā izstrādātās kosmētikas receptūras - atjaunojoši sejas krēmi. Svarīgi, ka tie jau pašlaik dermatologa uzraudzībā tiek pārbaudīti arī testos piesaistot brīvprātīgos.

Testu rezultāti liecina par projektā iegūto un testēto aktīvo vielu augsto potenciālu izmantošanai pretnovecošanās kosmētikā.

LU atzīmē, ka izstrādātās testēšanas sistēmas ir būtisks priekšnoteikums turpmākai veiksmīgai kosmētikas aktīvo vielu un gatavo kompozīciju drošības un efektivitātes testēšanai. Šādu testsistēmu pieejamība ir būtiska vietējiem kosmētikas un higiēnas preču ražotājiem un paredzams, ka veicinās jaunu kosmētikas aktīvo vielu izstrādi.

Projekta „Profilaktisku ādas atjaunināšanos veicinošu polisaharīdu un glikoproteīnu preparātu ieguve no augiem un sēnēm, to izmantošana higiēnas un kosmētikas receptūru izstrādei" kopējās īstenošanas attiecināmās izmaksas ir 297 155 lati, no kuriem 92,5% tiek finansētas no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem. Visā projekta realizācijas laikā tā īstenošanā iesaistījās 16 LU zinātnieki, no tiem seši ar doktora zinātnisko grādu. Projekta īstenošanas ilgums ir 36 mēneši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!