Foto: LETA

Trešdien, 9.aprīlī, spēkā stājas izmaiņas Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību personām, kuras pārdod tā dēvētās "legālās narkotikas", jeb "spaisu".

Valsts prezidents Andris Bērziņš otrdien, 8.aprīlī, izsludināja grozījumus, ko Saeima 3.aprīlī pieņēma steidzamības kārtībā un Krimināllikums tagad paredz cietumsodus par aizliegtu jaunu psihoaktīvu vielu vai to saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai realizēšanu.

Grozījumi paredz, ka par "spaisa" tirgošanu vainīgos varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Par legālo narkotiku tirgošanu, ja tā izraisījusi smagas sekas, piemēram, cilvēka nāvi, vainīgajiem draudēs brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem.

Šobrīd, līdz ko tirgū parādās jaunas apreibinošās vielas, atbildīgā iestāde tām var noteikt pagaidu aizliegumu un izņemt no apgrozības. Saeimas pieņemtās izmaiņas likumā ļauj pie kriminālatbildības saukt personas, kas šo aizliegumu būs pārkāpušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!