Foto: LETA

Aizvadītajā naktī ugunsgrēkā nodedzis avārijas stadijā esošais nams Buru ielā 9, apliecināja SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) preses pārstāve Santa Vaļuma.

Vaļuma pastāstīja, ka ugunsgrēks izcēlies abās Buru ielas 9, Rīgā, ēkās. Abas ir nodegušas. Degšana notikusi aptuveni 2000 kvadrātmetru platībā. Abas ēkas atjaunot, visticamāk, vairs nebūs iespējams.

Pēc pašlaik RNP rīcībā esošās informācijas, ugunsgrēkā cietušo nav.

RNP vērsīsies Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, kā arī policijā ar lūgumu noskaidrot ugunsgrēka iemeslus, kā arī, ja ir aizdomas par ļaunprātīgu dedzināšanu, noskaidrot un saukt pie atbildības vainīgos.

Kā komentēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Dzintra Āboliņa, Mājokļu un vides departaments jau pēc notikušās avārijas - nama iebrukšanas - visiem pašvaldības dzīvokļu īrniekiem piedāvāja citas dzīvojamās telpas un noslēdza īres līgumus ar tiem īrniekiem, kuri izvēlējas saņemt pašvaldības palīdzību, atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam regulējumam. Visiem dzīvokļu īpašniekiem, kas vērsās pēc pašvaldības palīdzības dzīvokļa jautājumu risināšanā un kam atbilstoši normatīvo aktu prasībām pienācās šī palīdzība, tā tika sniegta, piešķirot pašvaldības pagaidu dzīvojamās telpas. Tukšie dzīvokļi tika nodoti atsavināšanai (izsoles ceļā).

Pašvaldības dzīvojamo telpu īrniekam no nama 15.dzīvokļa izīrētas citas pašvaldības dzīvojamās telpas, dzīvoklis kopš marta nodots izsolē, pašvaldības dzīvojamo telpu īrniekam no 18.dzīvokļa izīrētas citas pašvaldības dzīvojamās telpas, dzīvoklis tiek gatavots izsolei, pašvaldības dzīvojamo telpu īrniekam no 19.dzīvokļa izīrēšanas komisija izsniegusi rekomendāciju, lai varētu noslēgt īres līgumu par citu pašvaldības dzīvojamo telpu, bet pašlaik līgums vēl nav noslēgts, līdz ar to juridiski dzīvoklis pagaidām nav kvalificējams kā brīvs.

Pašvaldības dzīvojamo telpu īrniekam no 20.dzīvokļa izīrētas citas pašvaldības dzīvojamās telpas, dzīvoklis tiek gatavots izsolei, 21.dzīvoklis - nodots izsolē kopš 2014.gada, 25.dzīvoklis - par šīm pašvaldības dzīvojamām telpām īres līgums izbeigts, īrnieks pašlaik izvēlas citas piedāvātās pašvaldības dzīvojamās telpas, bet 28.dzīvoklis ir nodots izsolei kopš 2014.gada augusta.

Pašvaldības dzīvojamo telpu īrniekam no 32.dzīvokļa izīrētas citas pašvaldības dzīvojamās telpas, dzīvoklis tiek gatavots izsolei, 33.dzīvoklis - pašvaldības dzīvojamo telpu īrnieks iztiesāts no šīm dzīvojamām telpām par parādiem, notiek darbības tukšā dzīvokļa saņemšanai, pēc tam tas tikšot gatavots izsolei, pašvaldības dzīvojamo telpu īrniekam no 34.dzīvokļa izīrētas citas pašvaldības dzīvojamās telpas, dzīvoklis tiek gatavots izsolei, pašvaldības dzīvojamo telpu īrniekam no 35.dzīvokļa un 36.dzīvokļa izīrētas citas pašvaldības dzīvojamās telpas, dzīvokļi tiek gatavoti izsolei.

Pašvaldības dzīvojamo telpu īrniekam no 37.dzīvokļa ir liels parāds par šo dzīvojamo telpu īri, tika piedāvāts izīrēt citas pašvaldības dzīvojamās telpas, bet pašlaik bijušais īrnieks nav atrodams, pašvaldības dzīvojamo telpu īrniekam no 40.dzīvokļa izīrētas citas pašvaldības dzīvojamās telpas, dzīvoklis nodots izsolei, tāpat arī īrniekam no 41. un 46.dzīvokļa, un dzīvokļi tiek gatavoti izsolei.

Privātīpašumā esošo dzīvojamo telpu īrnieki no 17., 22., 23. un 44.dzīvokļa īpašnieki vērsās pēc palīdzības pašvaldībā dzīvokļa jautājuma risināšanai, bet no konkrētā pašvaldības piedāvājuma atteicās.

24.dzīvokļa īpašnieks nav vērsies pēc palīdzības dzīvokļa jautājuma risināšanā.

29., 30. un 43.dzīvokļa īpašnieki vērsās pēc palīdzības dzīvokļa jautājuma risināšanai, un viņiem izīrēta cita pašvaldības pagaidu dzīvojamā telpa.

Savukārt 31., 38., 39., 42. un 45.dzīvokļa īpašnieki savā nekustamajā īpašumā nav deklarēti, līdz ar to pēc likuma viņiem nepienākas pašvaldības palīdzība dzīvokļa jautājuma risināšanā.

Par rīcību situācijā, kad izsolei nodotie dzīvokļi ir nodeguši, lems pašvaldības Dzīvojamo telpu izīrēšanas komisija, paskaidroja Rīgas domē.

Kā ziņots, šonakt Rīgā, Buru ielā, aizdegušās viena otrai blakus esošas trīs koka ēkas, no kurām evakuēti seši cilvēki, bet ugunsnelaimē cietušo nav, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Daļēji apdzīvotā ēka, kurā bija izcēlies ugunsgrēks, nodegusi pilnībā, lai gan arī pārējās ēkas esot cietušas, apstiprināja VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Viktorija Gribuste. Viņa pagaidām nevarēja pateikt, kādi ir bijuši ugunsgrēka iemesli, un lietas apstākļu noskaidrošanai ir piesaistīta Valsts policija.

No ēkām kopumā tika evakuēti seši cilvēki, un neviens ugunsnelaimē nav cietis. Ugunsliesmas ugunsdzēsējiem izdevies lokalizēt ap plkst.6.37.

Jau ziņots, ka 7.martā ap plkst.23 Rīgā, Buru ielā 9, sabruka divstāvu dzīvojamās mājas kāpņutelpa starp pirmo un otro stāvu, kā arī tika bojāta mājas ārsiena. Pēc būveksperta konstatētā, pie ēkas iebrukšanas vainojami gan gruntsūdeņi pagrabā, gan nokrišņi no blakusesošās mājas jumta, gan arī iedzīvotāju patvaļīgi izveidotā iekšējā kanalizācija, kas 1900.gadā celtajai ēkai nav piemērota, kā arī vairāk nekā 100 gadus vecās, neatjaunotās ēkas tehniskais stāvoklis. Kopumā šīs ēkas atjaunošana pašreizējā stāvoklī vērtējama kā nelietderīga, un tam būtu nepieciešami lieli ieguldījumi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!