Foto: F64

Nākamā gada 1.janvārī brīvai konkurencei tiks atvērts elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām, sniedzot iespēju izvēlēties sev piemērotāko piedāvājumu. "Swedbank" Privātpersonu finanšu institūta eksperte Evija Kropa, portālam "Delfi" iesaka, ka izvēles izdarīšanai, uzmanība būtu jāpievērš vairākiem aspektiem.

Nepieciešams izanalizēt savu esošo un prognozēt sagaidāmo elektroenerģijas patēriņu, jo tirgotāju piedāvājumi ir atšķirīgi dažādiem patēriņa līmeņiem. Jāņem vērā, ka ikmēneša patēriņš vasaras un ziemas periodā var ievērojami atšķirties.

Tāpat jāņem vērā, ka, neatkarīgi no izvēlētā tirgotāja, elektroenerģijas piegādes ceļš nemainās - to joprojām nodrošina AS "Sadales tīkls", paliekot visu elektroenerģijas tirgotāju partneris. Arī pēc 2015. gada 1. janvāra mājsaimniecības ik mēnesi saņems tikai vienu rēķinu, kurā būs iekļauta maksa par visām komponentēm;

Lai arī teorētiski pastāv iespēja mainīt tirgotāju kaut vai katru mēnesi, to ierobežo līguma nosacījumi, atsevišķos gadījumos paredzot līgumsodu par līguma laušanu pirms termiņa. Dažādiem piedāvājumiem līgumsods ir atšķirīgs, un dažkārt tas var būt pat virs 100 eiro, tāpēc noteikti rūpīgi jāiepazīstas ar līguma nosacījumiem.

Izdarot izvēli, jāņem vērā visas izmaksas - gan kopējo elektroenerģijas cenu, gan iespējamo pakalpojuma nodrošināšanas vai abonenta mēneša maksu, rēķina nosūtīšanas maksu, soda naudas, līgumsodus u.c. izmaksas.

Tāpat nepieciešams izvērtēt, cik izdevīgi un pieņemami būtu izmantot piedāvājumu elektroenerģiju iegādāties komplektā ar citiem pakalpojumiem (televīziju, internetu, telefonsakariem).

Ja mājsaimniecība skaidri zina, ka nozīmīgu daļu elektroenerģijas patērē vai patērēs darba dienu naktīs - laikā no plkst. 23 līdz plkst. 7, un nedēļas nogalēs, tad ir vērts apsvērt bezmaksas divu laika zonu skaitītāja uzstādīšanu. Maksa par elektrību šajā gadījumā būs dalīta - dienā augstāka, naktīs un nedēļas nogalēs zemāka. Piemēram, pie elektroenerģijas patēriņa mēnesī 400kWh un 16A ievadaizsardzības aparāta strāvas lieluma, laika zonu dalīta uzskaite izdevīgāka kļūst tikai brīdī, kad vismaz trešdaļa patērētā ir naktīs un nedēļas nogalēs.

Lai saņemtu pakalpojumus no izvēlētā elektroenerģijas tirgotāja jau no 1.janvāra, līgums ar šo uzņēmumu jānoslēdz ne vēlāk kā 15.decembrī. Ja tas nav izdarīts, tad elektroenerģijas piegādi turpinās nodrošināt esošais tirgotājs AS "Latvenergo" pēc "Universālā" piedāvājuma līdz brīdim, kad veiksiet izvēli;

Lai saņemtu valsts atbalstu, kas paredzēts trūcīgajiem un maznodrošinātajiem, 2015.gadā jāpaliek AS "Latvenergo" klientam. Atbalsts tiek piešķirts par elektroenerģijas patēriņu līdz 100kWh/mēn, nodrošinot cenu 0,1164 eiro/kWh. Par patēriņu virs 100kWh/mēnesī, - atbilstoši izvēlētājam tirgus piedāvājumam. Trūcīgā vai maznodrošinātā statusu personai (ģimenei) piešķir konkrētās pašvaldības sociālais dienests, kas par to tālāk informē AS "Latvenergo".

Lai saņemtu valsts atbalstu, kas paredzēts daudzbērnu ģimenēm, 2015.gadā jāpaliek AS "Latvenergo" klientam. Atbalsts tiek piešķirts par elektroenerģijas patēriņu līdz 300kWh/mēnesī, nodrošinot cenu 0,1164 eiro/kWh. Par patēriņu virs 300kWh/mēnesī - atbilstoši izvēlētājam tirgus piedāvājumam. Šajā gadījumā jāvēršas pie AS "Latvenergo", apliecinot atbilstību daudzbērnu ģimenes statusam.

Lai arī izskanējusi informācija, ka elektroenerģiju būs iespējams iegādāties pat no sešiem dažādiem uzņēmumiem, pašlaik cenas nosaukuši tikai trīs. Iedzīvotājiem, kuri neizskata iespēju iegādāties elektroenerģiju komplektā ar citiem pakalpojumiem no SIA "Baltcom TV", izvēle ir tikai starp diviem tirgotājiem - AS "Latvenergo" un SIA "WIN Baltic".

Līdz ar tirgus atvēršanu lielai daļai mājsaimniecību jārēķinās ar elektroenerģijas izmaksu pieaugumu. Visbūtiskāk to izjutīs mājsaimniecības, kas patērē līdz 100 kWh/mēnesī, tādējādi līdz šim iekļaujoties "Starta tarifā", un kas neatbilst daudzbērnu ģimenes vai trūcīgā/maznodrošinātā statusam. Piemēram, ar vismaz 16% sadārdzinājumu jārēķinās mājsaimniecībai, kas vidēji mēnesī patērē 400kWh elektroenerģijas, neatbilst daudzbērnu ģimenes vai trūcīgā/maznodrošinātā statusam un nevēlas iegādāties elektroenerģiju komplektā ar citiem pakalpojumiem.

Salīdzinājumā attiecīgai mājsaimniecībai ar vidējo mēneša elektroenerģijas patēriņu 100kWh - ar vismaz 43% sadārdzinājumu.

Ja mājsaimniecība apsver iespēju iegādāties fiksētu elektroenerģijas apjomu komplektā ar citiem pakalpojumiem (internetu, televīziju vai telefonsakariem), ir vērts izskatīt SIA "Baltcom TV" piedāvājumu. Tomēr izdevīgumu vispārīgi novērtēt grūti, jo fiksētā summa būs jāmaksā arī gadījumā, ja komplektā iekļautais elektroenerģijas apjoms mēneša laikā pilnībā netiks iztērēts. Šajā gadījumā lēmumam jābūt jo īpaši rūpīgi pārdomātam, ņemot vērā augsto līguma pirmstermiņa laušanas maksu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!