Sestdien Nacionālajā teātrī ar 646 balsīm "par" partiju "Jaunais laiks", "Pilsoniskā savienība" un "Sabiedrība Citai politikai" biedri nobalsoja par politiskās apvienības "Vienotība" dibināšanu.

Foto galerija

"Pret" apvienības dibināšanu kopsapulcē nebalsoja neviens, bet trīs biedri atturējās. Balsojumu par apvienības dibināšanu sapulces dalībnieki uzņēma ar aplausiem un dziesmu "Daugav's abas malas - mūžam nesadalās".

Balsojumu apsveica visi trīs apvienības līderi. JL vadītāja Solvita Āboltiņa norādīja: "Nebūs viegli. Mēs noliekam savas vieglas dienas, bet tas būs tā vērts."

SCP līderis Aigars Štokenbergs notikušo salīdzināja ar kāzām, savukārt PS priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis uzsvēra, ka PS ir spēcīga partija, "taču "Vienotībā" mēs esam neuzvarami".

Ja pašreizējā JL pārstāvja Valda Dombrovska vadītā valdība nostrādās līdz rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, tad Dombrovskis kļūs arī par "Vienotības" premjera amata kandidātu. Ja viņa vadītā valdība nespēs nostrādāt līdz vēlēšanām, "Vienotība" izvērtēs dažādas iespējas, taču Dombrovskis būs JL premjera amata kandidāts, pēc sapulces žurnālistiem pastāstīja JL vadītāja Solvita Āboltiņa.

Pagaidām arī nav zināms, kurš no trīs pariju līderiem, apvienības līdzpriekšsēdētājiem pirmais vadīs jaunu apvienību, to politiķi neatklāja arī preses konferencē pēc sapulces, norādot, ka par to lems pirmajā valdes sēdē. "Vienotības" priekšsēdētājs būs viens no trīs partiju priekšsēdētājiem, kurš apvienību vadīs gadu, un tālāk nodos pilnvaras nākamajam vadītājam.

Sestdien dibinātajai apvienībai vēl nav skaidras ekonomiskā piedāvājuma, piemēram, nodokļu politikas jautājumos. Partiju priekšsēdētāji atturējās atbildēt, vai "Vienotība" varētu atbalstīt progresīvo nodokļu sistēmu. Āboltiņa atzina, ka demokrātijā mazākums respektē vairākuma viedokli, un, ja diviem partneriem – PS un SCP – ir atbalsts progresīvai nodokļu sistēmai, tad JL to varētu respektēt.

Dažādi viedokļi "Vienotības" dibinātajiem ir arī par apvienības ideoloģijas pamatiem. SCP līderis Aigars Štokenbergs žurnālistiem sacīja, ka "Vienotībai" būs liberāli centriskās pozīcijas, savukārt PS līderis Ģirts Valdis Kristovskis atzīmēja, ka PS skatīsies no labējām pozīcijām, tikmēr Āboltiņa uzsvēra, ka "Vienotība" apvieno partijas ar dažādiem viedokļiem, un viņi necentīsies būt vienādi, un tajā arī būs "Vienotības" spēks.

Runājot par nākamajiem politiskajiem sadarbības partneriem, piemēram, valdības veidošanā "Vienotības" līderi atzīmēja Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) kā patlaban labu sadarbības partneru, ar kuru varētu strādāt arī nākotnē. Āboltiņa uzsvēra, ka ZZS ir mainījusies kopš pēdējiem Saeimās vēlēšanām, tā ir labs sadarbības partneris pašreizējā valdībā un mēģina turēt doto solījumu, uzņemoties solidāru atbildību par nepopulāriem lēmumiem.

Kristovskis atzīmēja, ka ZZS varētu ieviest lielāku skaidrību par sadarbību ar vairākos noziegumos apsūdzēto Ventspils mēru Aivaru Lembergu, un, ja tāda skaidrība būs, tad ZZS būtu labi sadarbības partneri.

"Vienotību" veidojošās partijas pašlaik risina sarunas par sadarbību ar Liepājas partiju, Tukuma, Ogres un Rīgas reģiona partijām, Kristīgo demokrātu savienību, apvienību "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju, partiju "Libertas.lv" un "Visu Latvijai!".

Tiesa, ne visi "Vienotības" dibinātāji atbalsta sadarbību ar visām šīm partijām. Piemēram, Štokenbergs jau iebilda pret sadarbību ar "Visu Latvijai!", paužot bažas, ka sadarbību ar šo partiju varētu nesaprast Eiropā tās nostājas dēļ atsevišķos jautājumos.

Visai nekonkrēti "Vienotības" politiķi izteicās ar sadarbību ar "Saskaņas centru". Āboltiņa vien atzina, ka valsts zaudētu, ja vēlēšanas uzvarētu SC. Tāpat viņa pauda, ka JL nav pieņemama virkne SC lēmumu, piemēram, absolūti nav pieņemams lēmums liegt pasākumus 16. martā, kas ir pretrunā ar pulcēšanas brīvības tiesībām. Taču viņa atzina, ka "Vienotība" rēķināsies ar vēlētāju izvēli vēlēšanās, un tā tiks respektēta.

Tāpat "Vienotības" politiķi bija nekonkrēti jautājumā, vai visiem deputātu kandidātiem ir jāpārstāv kāda no trīs partijām, vai pieļaujama bezpartejisko kandidātu dalība vēlēšanās. Štokenbergs pauda, ka par katru kandidātu kādai partijai jāuzņemas politiskā atbildība. Savukārt Kristovskis atzīmēja, ka "Vienotībai jābūt atvērtai un, iespējams, tās sarakstā vēlēšanās var startēt cilvēki, kas nav izlēmuši par dalību kādā konkrētā partijā.

Apvienību veidojošo partiju līderu apstiprinātajā Vērtību deklarācijā uzvērts, ka "Vienotības" mērķis ir Latvija, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela un droša par nākotni. "Latvija, kurā cilvēks var piepildīt savas dzīves mērķus, būt brīvs, radošs, veiksmīgs, kur katrs apzinās un uzņemas atbildību par savu izvēli un rīcību. Kur valsts veicina sadarbību, kas saliedē sabiedrību un garantē sociālo stabilitāti un drošību. Veidot Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, tādu, kuru raksturo laba pārvaldība, tiesiskums, sociālais atbildīgums. Tādu, par kuru var teikt, ka tā ir radošuma, uzņēmīguma un uzņēmējdarbības valsts, ka tā ir dzīvīgi zaļa un ekoloģiska valsts un ka šajā valstī dzīvo stipras gribas cilvēki. Mūsu mērķis ir Latvija - progresīva un ilgtspējīga valsts," teikts Vērtību deklarācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!