Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Nodibinājuma "Lidlauks Spilve" valde 5. novembrī lēma izbeigt darbību, jo vairs necer atjaunot lidlauka sertifikātu un infrastruktūras sakārtošanu uzskata par pārlieku dārgu.

Nodibinājuma lūgumu 6. novembrī apstiprināja mērs Nils Ušakovs (S).

Tā kā "Lidlauks Spilve" dibinātājs ir Rīgas dome (RD), pirmdien, 12. novembrī, Pilsētas īpašuma komitejas sēdē deputāti vēl lems par 2009. gadā radītā nodibinājuma likvidēšanu un pašvaldības līdzdalības izbeigšanu.

Komitejas sēdei sagatavotajos dokumentos pievienots "Lidlauks Spilve" 5. novembra valdes sēdes protokols, kurā valdes locekļi Vadims Baraņņiks (S), Andris Konošonoks un Jānis Maslovskis pamato lēmumu nodibinājumu likvidēt.

Lidlauks "Spilve" sertifikāts beidzās 2017. gada 3. martā. Lai gan nodibinājumam izdevās saņemt Valsts vides dienesta atļauju B kategorijas piesārņojošai darbībai, problēmas sagādājuši sertifikācijas noteikumi, kas pieprasa, lai ar zem lidlauka esošās zemes īpašnieku būtu noslēgts līgums par zemes lietošanu.

Proti, daļa skrejceļa pieder SIA "Spilve International Business Park", bet personālservitūta turētājs šim nekustamajam īpašumam ir Rīgas brīvostas pārvalde. 2016. gadā "Lidlauks Spilve" noslēdza līgumu ar Rīgas brīvostu par privātpersonai piederošā zemesgabala lietošanu.

Taču "Spilve International Business Park" tiesāšanās ar RD par zemes nomas maksu un īpašuma kadastrālo vērtību nozīmēja, ka nodibinājumam "Lidlauks Spilve" astoņkārtīgi pieauga Rīgas brīvostai maksājamā summa. Saprotot, ka izdevumi ir nesamērīgi, "Lidlauks Spilve" nomas līgumu lauza un šā gada vasarā RD prasīja 57 tūkstošus eiro, lai varētu Rīgas brīvostai samaksāt radušos parādu.

"Lidlauks Spilve" 5. novembra valdes sēdes protokolā minēts, ka darbība tā sauktās "mazās civilās aviācijas" jomā ilgtermiņā nespēj kompensēt izdevumus, ko nosaka civilās aviācijas un citu nozaru regulējošie normatīvie akti, lai nodrošinātu lidlauka "Spilve" sertifikācijas uzturēšanu un ekspluatāciju.

"Nespējot atjaunot lidlauka sertifikātu, nodibinājums nevar veikt tā statūtos noteiktā mērķa sasniegšanai un uzdevuma izpildei paredzētās darbības, savukārt esošajā situācijā visu nepieciešamo nomas tiesību iegūšana un nepieciešamās infrastruktūras sakārtošana ir tik dārga, ka nodibinājuma darbība pilnvērtīgā modelī ar pārliecību radīs zaudējumus," rakstīts valdes sēdes protokolā.

"Lidlauks Spilve" valde iesaka meklēt citu darbības modeli, lai lidlauks Spilvē varētu darboties arī turpmāk.

Nodibinājumu "Lidlauks Spilve" RD dibināja 2009. gadā ar mērķi popularizēt aviācijas un tehniskos sporta veidus, kā arī attīstīt lidlauku un tā teritoriju. "Lidlauks Spilve" ir iekļauts sabiedriskā labuma organizāciju sarakstā.

12. novembra Pilsētas īpašuma komitejas sēdē deputāti arīdzan spriedīs par lēmumprojektu, kas paredz skrejceļu nodot 2018. gadā dibinātajam nodibinājumam "Lidosta Spilve".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!