Sestdien Lielupes Zinātnes namā notika partijas "Jaunie demokrāti" (JD) dibināšanas kongress, kurā piedalījās 205 jaunās partijas dibinātāji.
Par partijas valdes priekšsēdētāju ievēlēts Saeimas deputāts, bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis.

Saskaņā ar partijas statūtiem, partijas priekšsēdētājs tika vēlēts aizklātā balsojumā no iepriekš atklātā balsojumā ievēlētajiem 11 valdes locekļiem.

Kopumā tika izsniegtas 195 vēlēšanu zīmes, no kurām par derīgām tika atzītas 193. Par Māri Gulbi kā partijas valdes priekšsēdētāju nobalsoja 117 JD dibināšanas kongresa dalībnieki.

Gulbis atzina, ka JD deklarētie mērķi ir ļoti līdzīgi partijas "Jaunais laiks" (JL) mērķiem, jaunās partijas dibinātāju vidū ir arī vairāki bijušies JL biedri.

"JL ir tāda demokrātijas izpratne, lēmumu pieņemšanā, ka es šajā partijā nespēju realizēt savas ieceres," atzina Gulbis.

JD līderis veltīja visai asus vārdus pašreizējai valdošajai koalīcijai. JL, pēc Gulbja teiktā, ir raksturīga "mazspēja savu grandiozo ieceru realizācijā. JL "spožums un posts" ir tās līderis Einārs Repše, kurš esot apsēsts ar "pārcilvēka sindromu".

Tautas partija, kas sevi deklarē, kā "superprofesionālu komandu", Pēc Gulbja teiktā, domā galvenokārt tikai par savu ekonomisko interešu apmierināšanu un prot ļoti veikli apmuļķot gan vēlētājus, gan citus politiskās sadarbības partnerus.

Lai arī JD dibināšanas kongresu kā viesis bija ieradies Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, Gulbis kritiskus vārdus veltīja arī ZZS, kura viņaprāt, ir bez reālas lauku cilvēku pārstāvniecības.

Latvijas Pirmā partija, savukārt vārdos aizstāvot kristīgās vērtības, bet būtībā, ir "lielisks privātā biznesa projekts" norādīja Gulbis.

Kongresā runu teica, arī bijušais Veselības ministrs Rinalds Muciņš kurš atgādināja, ka "runas ir skaistas, bet jābūt reāliem darbiem". Muciņš pauda cerību, ka Lielais janiešu skaits JD dibinātāju vidū sekmēs "jaunas komandas izveidošanu.

Kongresā runāja arī bijušais JL biedrs un partijas himnas autors Ints Birzkops, kurš pauda viedokli, ka Latvijas kultūrā ir iestājusies dziļa krīze tāpēc, ka laukos ir likvidēti daudzi mazie kultūras nami. Birzkops jau šoruden solīja realizēt pilotprojektu, kura laikā kādā miestiņā atjaunotu kultūras nama darbību.

JD dibināšanas kongresā daudzkārt tika piesaukts vārds "demokrātija" un solīts veco demokrātiju "attīrīt no samazgām. Piemēram, JD valdes loceklis Andris Pudāns kā spilgtu "vecās demokrātijas" piemēru minēja ASV prezidenta Džordža Buša gājienu pie Brīvības pieminekļa, kur viņu sveica "100 aktieri, kam bija jātēlo tauta".

Savukārt bijušais Ceļu policijas priekšnieks, JD valdes loceklis Visvaldis Puķīte pauda viedokli, ka "NATO naudas pietiek, tāpēc Latvijai nav jātērē milzīgi līdzekļi bruņojuma iegādei." Puķīte teica, ka viņš cilvēciski jūt līdzi Irākas tautai, tomēr neuzskata, ka Latviešu karavīri būtu jāsūta nodrošināt demokrātiju Irākā.

Puķīte mudināja savus jaundibinātās partijas biedrus aktīvi rīkoties, un šo aktīvo rīcību formulēja: "jāņem rokās kāds smags priekšmets un jāizdara kaut kas neatgriezenisks."

Augusts Brigmanis, neraugoties uz kritiku, uzsvēra, ka sabiedrībā ir pieprasījums pēc centriskas pragmatiskas pozīcijas. Sabiedrība kopumā esot radikalizējusies un sadalījusies "krievos un latviešos, labējos un kreisajos, bagātajos un nabagajos".

Brigmanis arī solīja Saeimā aizstāvēt no JL aizgājušos par JD dibinātājiem kļuvušos deputātus Māri Gulbi un Ināru Ostrovsku, lai neviens viņiem neiedrošinātos darīt pāri.

JD statūtos teikts, ka šī partija "ir demokrātiska, labēja politiskā partija", kuras mērķi un uzdevumi ir "nodrošināt iedzīvotāju labklājību, personisko brīvību un drošību, saglabāt nācijas garīgās vērtības, veicināt Latvijas uzplaukumu izglītībā, zinātnē, ekonomikā un tautsaimniecībā, rūpēties par Latvijas iekšējo un ārējo drošību".

Kongresā tika pieņemts arī JD programmas uzmetums, kuru viens no partijas dibinātājiem - bijušais prokurors Guntis Akmeņkalns nosauca par "partijas dvēseli".

Vienu lapaspusi garajā programmā tiek deklarēts, ka JD vērtības politikā būs "valsts un pilsoņa labvēlīga partnerība", kas nozīmē, ka visi likumi un noteikumi ir skaidri saprotami un tiek pielietoti pilsoņu interesēs, minimālu birokrātiju ar maksimālu efektivitāti, godprātības prezumciju, kad valsts neuzlūko katru pilsoni kā potenciālu likumpārkāpēju, līdzatbildību un varas decentralizāciju, valsts un nevalstisko organizāciju partnerību publisko funkciju pārdalē.

JD sola iedibināt arī "demokrātisku tiesiskumu". Tas nozīmē cilvēku vienlīdzību likumu priekšā un cilvēka varu pār likumu - maksimālu pilsoņu līdzdalību likumu tapšanā un to darbības izvērtējumā.

JD programmā tiek deklarēts arī "sociālais pozitīvisms", kas nozīmē, ka valsts ar savu rīcību nepasliktina nevienas iedzīvotāju grupas sociālo stāvokli, efektīvi apkaros nabadzību, nodrošinās vienmērību valsts resursu teritoriālajā sadalījumā un sabiedrības solidāru atbildību par sociālo stabilitāti.

JD arī vēlas, lai valsts uzņemtos stratēģisko atbildību par savu pilsoņu drošību gan valstī, gan pasaulē, garantētu iespēju iegūt izglītību, veselības aprūpi, veicinātu uzņēmējdarbību perspektīvajās nozarēs.

JD pieņēma arī Ētikas kodeksu, kurš uzliek partijas biedriem par pienākumu būt laipniem, iecietīgiem un draudzīgiem gan savstarpējā saskarsmē, gan kontaktos ar sabiedrības pārstāvjiem. JD biedri arī "nedrīkst lietot izteikumus, kā arī ķermeņa valodu, kas var aizskart citus personu godu un cieņu", izpaust informāciju, ko partijas valde pasludinājusi par konfidenciālu un aprunāt citus partijas biedrus.

JD kongresā tika ievēlēta valde 11 cilvēku sastāvā, kuras pilnvaru termiņš ir viens gads. Valdē darbosies Saeimas deputāti Māris Gulbis un Ināra Ostrovska, bijušais žurnāla "Privātā dzīve" žurnālists, tagad Rīgas domes satiksmes departamenta preses sekretārs Andris Pudāns, Vidzemes pastāvīgās šķīrējtiesas šķīrējtiesnese Svetlana Madarāja - Zaķe, bijušais Ceļu policijas priekšnieks Visvaldis Puķīte, Baltijas Starptautiksās šķīrējtiesas šķīrējtiesnesis Juris Eglītis, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes studente Māra Majore, SIA "Vision Ekspress Baltija" finašu direktors Kristaps Bergmanis, valsts SIA "Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Gints Karlsons, bijušais prokurors Guntis Akmeņkalns un biznesa kontrolieris Andris Zeļonka.

JD Ētikas kodeksa kontrole tika uzticēta pieciem jauniešiem vecumā no 20 līdz 26 gadiem. Tika ievēlēta arī Revīzijas komisijas trīs cilvēku sastāvā, kurā darbosies arī partijas dibinātāja Māra Gulbja sieva Tīna Gulbe.

JD biedriem ir pienākums ar pārskaitījumu maksāt partijas kontā biedra naudu, kuras minimālā summa ir viens lats mēnesī, bet maksimālā summa nav noteikta. Gada laikā tā nedrīkst pārsniegt likumā par partiju finansēšanu noteiktos 10 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!