Foto: AFI
Nodokļu lietu skaits pieaug ne tikai Latvijā, bet visās tiesiskās sociālās valstīs, ceturtdien preses konferencē par Satversmes tiesas (ST) darbu 2017. gadā sacīja tiesnese Sanita Osipova.

Viņa atzina, ka Latvija, tāpat kā daudzas citas valstis, ir sociāla, tiesiska valsts ar ēnu ekonomiku, "kur mēs nosakām šos nodokļus, bet neiekasējam," un ne vienmēr līdz galam tiek ievērota labas likumdošanas prakse, proti, ne vienmēr tiek uzklausīti nozaru eksperti, ieinteresētās personas un ne vienmēr viņi tiek uzklausīti pēc būtības, nevis "'ķeksītim".

Viņas vērtējumā, nodokļu lietas, kas nonāk ST, ir saistītas ar to, ka Latvija arvien labāk cenšas izpildīt savas saistības pret sabiedrību.

ST izskatīšanā šobrīd ir lieta par nekustamā īpašuma nodokli vienīgajam mājoklim, savukārt iepriekš izskatīta lieta, kurā vērtētas tā dēvētā solidaritātes likuma normas.

Kā liecina ST publicētais 2017.gada darba pārskats, ST 2017. gadā saņemti 390 iesniegumi. No tiem 183 atzīti par acīmredzami nepiekritīgiem ST, bet 207 reģistrēti kā pieteikumi un nodoti izskatīšanai ST kolēģijās.

ST pērn ierosinājusi 35 lietas. 20 lietas ierosinātas uz konstitucionālās sūdzības pamata, septiņas lietas ierosinātas pēc vispārējās jurisdikcijas vai administratīvās tiesas pieteikuma, bet četras – pēc tiesībsarga pieteikuma.

Divas lietas ierosinātas pēc Saeimas deputātu pieteikuma, bet pa vienai lietai – pēc ģenerālprokurora pieteikuma un pašvaldības domes pieteikuma.

ST 2017. gadā izskatījusi 19 lietas. Tiesvedība izbeigta četrās lietās, bet 15 lietās pieņemti spriedumi.

Kopumā 11 spriedumos kāda tiesību norma atzīta par neatbilstošu Satversmei.

Četriem spriedumiem ST tiesneši pievienojuši atsevišķās domas.

Jau vēstīts, ka ST ceturtdien preses konferencē informēja par pērn paveikto un tiesas sagatavotajiem ieteikumiem konstitucionālās sūdzības iesniegšanai. Preses konferencē piedalījās ST priekšsēdētāja Ineta Ziemele, tiesas priekšsēdētājas vietniece Sanita Osipova, priekšsēdētājas padomniece Laila Jurcēna, ST padomnieks Kristaps Tamužs un priekšsēdētājas palīdze Ketija Strazda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!