Valsts ieņēmumu dienestam (VID) personīgi jāinformē katrs nodokļu maksātājs, kura tiesības aizskāris datu noplūdes skandāls, jo nopludinātās informācijas apjoma dēļ neviens Latvijas nodokļu maksātājs, kas izmantojis VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), nevar būt drošs, ka konkurentu vai pat noziedzīgu grupējumu rīcībā nav ziņu par viņa sadarbības partneriem, paša nodokļu maksātāja vai viņa darbinieku ienākumiem, darījumiem un dzīvesvietām, uzskata Latvijas Nodokļu maksātāju tiesību asociācija (NMTA).

No EDS noplūstot nodokļu maksātāju deklarētajiem datiem, rupji tikušas pārkāptas nodokļu maksātāju tiesības uz šīs informācijas konfidencialitāti un klaji ignorēts tiesiskās paļāvības princips, kas paredz, ka nodokļu administrācijai nodotie dati netiks izmantoti likumos neparedzētiem mērķiem, uzsver asociācija.

Šobrīd trešo personu rīcībā nonākušie nodokļu maksātāju dati var tikt izmantoti gan negodīgas konkurences nolūkos, gan noziedzīgu nodarījumu plānošanai un realizācijai.

Tādēļ NMTA pieprasa atbildīgajām valsts iestādēm un VID vadībai ne tikai pielikt visas pūles, lai noskaidrotu datu noplūdes cēloņus un novērstu šādas situācijas atkārtošanos, bet arī nekavējoties informēt par šo faktu katru konkrēto nodokļu maksātāju, kura deklarēto datu noplūde ir pieļauta. "Ja reiz VID nespēja nosargāt sev uzticētos nodokļu maksātāja datus, tad nodokļu maksātājam vismaz ir tiesības zināt, vai un kādi dati ir nonākuši trešo personu rokās, lai varētu īstenot nepieciešamos piesardzības pasākumus," norāda asociācija.

NMTA uzskata, ka šāda apjoma datu noplūde VID ir ārkārtas situācija, kas var nopietni ietekmēt gan nodokļu maksātāju vēlmi izmantot valsts piedāvātos elektroniskos pakalpojumus, gan jau tā katastrofāli zemo iedzīvotāju uzticību valsts pārvaldei kopumā.

Jau vēstīts, ka VID piektdien paziņoja, ka no tā sistēmām noplūduši dati, savukārt raidījums "de facto" svētdien ziņoja, ka informācijas noplūde notikusi no VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS), pa kurā izveidotu "drošības caurumu" trīs mēnešu laikā nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apjomā.

Faktu, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā bijusi milzīga datu noplūde, raidījums uzzināja no cilvēku grupas, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armiju. Šīs organizācijas pārstāvis raidījumu e-pastā informējis, ka, pēc viņa rīcībā esošām ziņām, caurums izveidots pēc ļoti augstas VID amatpersonas norādījuma. "Caurums" bijis ģeniāli vienkāršs, un tas atradās visu acu priekšā, visticamāk jau no pirmās EDS dienas. Jebkuru EDS dokumentu pat anonīms web lietotājs varēja lejupielādēt bez autorizācijas.

Šā gada 3. vai 4. februārī EDS "caurums" esot aiztaisīts, bet VID 6.februārī uzrakstījis iesniegumu Valsts policijai, kura pagājušajā nedēļā uzsākusi kriminālprocesu.

Saskaņā ar "de facto" sniegto informāciju, starp noplūdušajiem datiem ir ziņas par daudzu privātu un valsts uzņēmumu darbiniekiem, viņu ienākumiem un nomaksātajiem nodokļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!