Foto: LETA
Trešdien valdība nolēma plašu rezonansi raisījušo "Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu 2018.-2021. gadam" projektu tomēr izskatīt aiz slēgtām durvīm. Šāds lēmums tika pieņemts pēc tam, kad "Vienotība", kas iepriekš nebija solījusi savu atbalstu nodokļu reformai, izvirzīja savus priekšnoteikumus, kas varētu likt tai viedokli mainīt un reformu atbalstīt.

Sākotnēji projektu trešdien bija plānots skatīt valdības sēdes slēgtajā daļā, taču pēc finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) ierosinājuma tika noteikta atklāta sēde. Taču drīz vien tika pieņemts cits pretējs lēmums. Tas notika pēc tam, kad "Vienotība" nāca klajā ar priekšnosacījumiem, kurus īstenojot partijas ministri varēs atbalstīt pamatnostādnes.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) iepriekš sēdē norādīja, ka pamatnostādnes būtu atbalstāmas, ja Finanšu ministrija (FM) atbildēs uz vairākiem "Vienotību" interesējošiem jautājumiem. Atbildes no FM nepieciešamas, lai "Vienotības" ministri saņemtu mandātu no partijas frakcijas un valdes balsot par nodokļu reformas pamatnostādnēm.

"Mums nav šodien mandāta balsot par nodokļu reformas pamatnostādnēm, līdz mēs neesam saņēmuši atbildes uz mūsu jautājumiem," uzsvēra Ašeradens.

Jau iepriekš "Vienotība" uzsvēra, ka FM piedāvājumā nav ietverti risinājumi ne finansējuma nodrošināšanai veselības aprūpes sistēmai, ne sociālās apdrošināšanas sistēmas ilgtspējai un sociālā budžeta stabilitātei, kā arī pastāvīga finansējuma nodrošināšanai valsts iekšējās un ārējās drošības stiprināšanai. Tāpat dokumentā nav atrodams atbalsts virzībai uz vispārējās un augstākās izglītības konkurētspēju, norādīja partijā.

Partija aicina FM skaidrot, kur un kā tiks ņemts finansējums minētajām nozarēm, kā arī partija aicina pamatnostādnēs paredzēt finansējumu veselības aprūpes nozarei un to, ka nepieaugs valsts parāds.

Tāpat, "Vienotības" ieskatā, projektā jāparedz, ka netiks apturētas jaunās politikas iniciatīvas.

Pēc iepazīšanās ar "Vienotības" priekšnosacījumiem ministri devās 20 minūšu ilgā pauzē. Atgriežoties sēžu zālē, ministri nolēma turpināt jautājumu skatīt aiz slēgtām durvīm.

Vēstīts, ka aprīlī FM saskaņošanai visām nozaru ministrijām, sociālajiem, kā arī citiem sadarbības partneriem nodeva nodokļu reformas pamatnostādņu 2018.-2021.gadam projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!