Foto: LETA

"Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns noliedz, ka "Vienotībā" partijas "augšas" plāno "rindu tīrīšanu", lai atbrīvotos no neērtiem deputātiem. Viņš kā partijas vadības pārstāvis šādu tēzi dzird pirmo reizi, skaidroja politiķis.

Saeimas deputāts Andris Buiķis (V), kurš paziņojis par izstāšanos no "Vienotības", cita starpā norādījis, ka līdz viņa ausīm bija nonākušas ziņas, ka partijas "augšas" plāno "rindu tīrīšanu", lai atbrīvotos no neērtiem deputātiem.

Smiltēnam Buiķa lēmums bija pārsteigums un, sazvanoties ar deputātu, viņam tā arī neesot līdz galam tapusi skaidra parlamentārieša motivācija. Pašlaik vēl nevarot būt zināms, kas kandidēs, jo kandidātu sarakstu veidošana ir sākuma stadijā un valde nav pieņēmusi attiecīgus lēmumus. Ar Buiķi Smiltēns izrunājis tālāko darba procesu un viņam tapis skaidrs, ka deputāts paliks "Vienotības" Saeimas frakcijā.

Frakcijas priekšsēdētāja vietnieks neuzskata, ka partijā būtu kādi nevēlami kadri. Šādas idejas producē oponenti, cenšoties sēt aizdomas par to, kāda ir situācija. "Šis laiks ir ārkārtīgi uzvilkts un priekšvēlēšanu fāze ir sākusies dramatiski," secina politiķis, skaidrojot, ka, ņemot vērā "Vienotības" līdzšinējos panākumus, citas partijas vēlēšanām gatavojas pēc principa "visu vai neko".

Smiltēns nejūt problēmas partijā - nevienā no lēmumu pieņemšanas līmeņiem, kur, kā viņam šķiet, arī tiek pieņemti lēmumi. Kā ikvienā politiskā spēkā arī "Vienotībā" pastāv ikdienas problēmas, tāpēc šajā laikā, kad cilvēki visu uztver nervozāk un saasinātāk, jebkuras domstarpības ir nepieciešams izrunāt ar partijas biedriem un vadību, pārliecināts deputāts.

Taujāts, vai no "Vienotības" neturpinās stāties ārā biedri, Smiltēns deputātu Buiķa, Ingunas Rībenas un Janīnas Kursītes-Pakules izstāšanos novērtēja kā atsevišķus pārsteigumus.

Arī "Vienotības" priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa apgalvoja, ka "līdz Buiķa kunga ausīm nonākušās ziņas" neatbilst patiesībai. "Lai arī partijas domes apstiprinātajā procedūrā partijas nodaļas nebija izvirzījušas viņu kā deputātu kandidātu 12.Saeimai, tomēr es kā partijas vadītāja būtu bijusi gatava personīgi ieteikt partijas valdei iekļaut viņu deputātu kandidātu sarakstā. Izsaku nožēlu, ka kolēģis izdarījis tik nopietnu lēmumu, pamatojoties uz patiesībai neatbilstošu informāciju," teikts politiķes izplatītajā paziņojumā.

"Neraugoties uz acīmredzamo pārpratumu, novēlu Buiķa kungam turpināt strādāt Latvijas labā jebkādā statusā un ikvienā profesijā, kur vien viņš izvēlētos ieguldīt savas zināšanas un pieredzi," raksta Āboltiņa, "vēlos apliecināt cieņu Buiķa kungam par mūža ieguldījumu Latvijas zinātnē un izteikt gandarījumu par kopēju darbu partijas "Vienotība" frakcijā divus Saeimas sasaukumus. Varu apliecināt, ka profesors Buiķis vienmēr ir ticis augstu vērtēts gan partijā, gan sabiedrībā."

Kā ziņots, Buiķis paziņojis par izstāšanos no "Vienotības", jo deputātu neapmierina tas, ka bez viņa ziņas kāds cits politiķis pauž informāciju par Buiķa it kā pieņemto izvēli atgriezties akadēmiskajā vidē un nekandidēt nākamajās Saeimas vēlēšanās.

"Lielā mērā mani uzskati sakrīt ar to, ko pirms dažām dienām paziņoja Saeimas deputātes Inguna Rībena un Janīna Kursīte-Pakule. Lai gan arī līdz manīm bija nonākušas ziņas, ka partijas "augšas" plāno "rindu tīrīšanu", lai atbrīvotos no neērtiem deputātiem, es nepievērsu tām pienācīgu vērību, jo biju naivi iedomājies, ka, četrus gadus godprātīgi pildot deputāta pienākumus, partijas vadība mani vismaz ar kādu teikumu brīdinās, pirms televīzijā bez manas ziņas paziņos, ka es it kā esmu nolēmis atgriezties akadēmiskajā vidē un nekandidēt nākamās Saeimas vēlēšanās," paziņojumā medijiem norāda politiķis.

Viņš skaidro, ka zinātniskajā un pedagoģiskajā vidē ir strādājis aptuveni pusgadsimtu un ar tik pazemojošu attieksmi, kādu pašlaik demonstrē partijas vadība, nespēj samierināties. "Tā ir neglīta manipulācija, necieņa un nodevība ne tikai pret mani, bet arī pret jebkuru partijas biedru, tādēļ nevaru turpināt būt partijā, jo neredzu, ka "Vienotības" vadībā pārskatāmā periodā kaut kas mainīsies, un nespēju strādāt pēc principa "apēd vai apēdīs tevi", bet vienmēr esmu tiecies uz cieņpilnu kopdarbu," akcentē Buiķis.

Politiķis norādīja, ka viņš nav pieņēmis galīgo lēmumu, vai piedalīties 12.Saeimas vēlēšanās un iestāties kādā citā politiskā spēkā. Deputāts turpinās atbalstīt Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) vadīto valdību un balsos par Satversmes preambulu.

Kā ziņots, izstāties no "Vienotības" nolēmušas arī Rībena un Kursīte-Pakule. Rībena pauda, ka ir gandrīz pārliecināta, ka iestāsies nacionālajā apvienībā "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kas vairāk atbilstot viņas uzskatiem. Netiek izslēgta iespēja, ka arī Kursīte-Pakule varētu izlemt par iestāšanos nacionālajā apvienībā.

Pamatojot savu lēmumu, Rībena uzsvēra, ka jau ilgākā laika posmā ir runājusi par to, ka "Vienotībai" vajadzētu attīstīties vienu vērtību virzienā. Pēc viņas domām, "Vienotība" cenšas apvienot sevī pārāk plaša idejiskā spektra politiķus.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!