Foto: F64
Noņemtajā Doma baznīcas gaiļa lodē atrasta kapsula ar vēstījumu nākamām paaudzēm, viens PSRS laika rublis un dokumenti ar vēstures faktiem, vēsta LNT raidījums "Ziņas".

Atrastās lietas – viens rublis, vēstījums un dokumenti – tagad nonāks Doma baznīcas īpašumā. Plānots, ka kapsulā tiks ievietots jauns vēstījums un eiro monēta.

Kā vēsta raidījums, notīrīts, apzeltīts un uzspodrināts gailis un lode atgriezīsies Doma baznīcas smailē jau pēc mēneša.

Gailis Doma baznīcas smaili rotā kopš 1595. gada. Tas izgatavots no vara, bet virsma pārklāta ar lapiņu zeltu. 1985. gadā tika izgatavots un torņa smailē uzstādīts jauns 86 kilogramus smags gailis, kura sekstē iegravēts viņa dzīvesstāsts. Vecais baznīcas gailis apskatāms Doma baznīcas dārzā.

Vēstīts, ka otrdien, 25. augustā, ar profesionālu alpīnistu palīdzību no Rīgas Doma torņa smailes nocelts gailis un lode, lai turpmākā mēneša laikā restauratori veiktu virsmu attīrīšanu, bojāto vietu speciālo apstrādi un zeltījuma atjaunošanu.

Gaiļa zeltījuma atjaunošanas procesu pilnībā finansē būvniecības uzņēmums "Arčers", kas Rīgas Domā turpina torņa nostiprināšanas un restaurācijas projekta īstenošanu.

Speciālisti, apsekojot apzeltītā gaiļa stāvokli, konstatējuši fragmentārus lapiņu zeltījuma zudumus, putnu nagu skrāpējumus, atmosfēras un putnu radītus netīrumu slāņus, sodrēju satecējumus. Sekstes un spārnu augšējai daļai konstatēta viegla erozija, sānu daļas zeltījums laika gaitā kļuvis matēts, informēja uzņēmumā "Arčers".

Gaiļa virsma tiks attīrīta no netīrumiem, bojātās daļas atjaunotas un virsma pilnībā pārzeltīta ar lapiņu zeltu. Gaiļa restaurācijas process varētu ilgt apmēram mēnesi. Pēc tam tas līdz ar lodi atgriezīsies Doma torņa smailē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!