Foto: LETA
Zaļās partijas rīcībā ir nonācis dokuments ar nosaukumu "Eiro ieviešanas komunikācijas plāns 2013.gada janvāris – maijs", kas definēts kā krīzes komunikācijas plāns sabiedrības pārliecināšanai, bet kuru opozīcija dēvē par "propagandu". Savukārt valdība noraida pārmetumus par centieniem "zombēt" iedzīvotājus un skaidro, ka tas ir darba plāns sabiedrības informēšanai par Latvijas ieguvumiem no pievienošanās eiro.

Publiskotajos dokumentos par "eiro projekta lokomotīvi" un viedokļu līderi plānots uzrunāt Valsts prezidentu Andri Bērziņu. Dokumentā konkrēti pa nedēļām un dienām saplānotas iecerētās komunikācijas aktivitātes, piemēram, finanšu ministra tikšanās ar nozaru asociācijām, vai Finanšu ministrijas preses konferenču norises laiki un preses relīžu izsūtīšana. Tāpat saplānots laiks dažādu publikāciju nonākšanai medijos, amatpersonu viesošanās televīzijā, viedokļu līderu meklēšana, vai arī informatīvu materiālu izsūtīšana skolām, skolēnu izglītošanai. Plānoti arī semināri un reklāmas medijos.

Eiro ieviešanas komunikācijas rīcības plāns. Pilns teksts

Saskatot "politiskās elites" vēlmi nevis skaidrot, bet "zombēt" sabiedrību, partija nolēmusi publiskot šo dokumentu, portālu "Delfi" informēja Saeimas deputāts un Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Raimonds Vējonis.

Savukārt FM runasvīrs Aleksis Jarockis portālam "Delfi" sacīja, ka tas ir darba dokuments, kurš iepriekš pārrunāts ar citām institūcijām un var tik papildināts arī ar jauniem pasākumiem.Lai gan šim dokumentam nav noteikts slepenības statuss, tagad, pēc Vējoņa iniciatīvs, visi iedzīvotāji varēs vēl labāk pārliecināties, ka valdība iecerējusi maksimāli plašu informēšanas kampaņu, aptverot studentus, pensionārus, uzņēmējus un citas grupas, tāpēc maksimāli daudz iedzīvotājiem būs iespējams saņemt informāciju par eiro, norādīja FM pārstāvis.

Premjers Valdis Dombrovskis norāda, ka par komunikācijas plāna izstrādi atbild Finanšu ministrija un līdz šim plāns valdībā nav ticis izskatīts.
"Spriežot pēc aptaujām un ekspertu viedokļiem, sabiedrībai nav pietiekami daudz objektīvas informācijas par ar eiro ieviešanu saistītajām iespējām un riskiem. Ņemot vērā šī jautājuma būtisko ietekmi uz tālāko tautsaimniecības attīstību, valdības uzdevums ir šo informāciju nodrošināt," norāda premjers.

Viņš arī uzsver, ka mediju rīcībā nokļuvušais dokuments ir uzskatāms par darba versiju, kurai nepieciešami būtiski pilnveidojumi, lai atbilstu uzstādītajam uzdevumam - sagatavot profesionālu un objektīvu komunikāciju plānu, kas sniedz sabiedrībai pēc iespējas plašu informāciju un ļauj nonākt pie izsvērta viedokļa, portālam "Delfi" sacīja Dombrovska pārstāvis Mārtiņš Panke.

Vējonis gan norāda: "Plāns precīzi atbilst propagandas principiem – daudz un vienkāršos vārdos atkārtot puspatiesību, izvēli sasaistīt ar konkrētiem un taustāmiem labumiem, biedēt ar vispārzināmiem, bet netveramiem bubuļiem un emocionāli likt noticēt, ka piekrišana ir apliecinājums piederībai izredzētajam īpaši gudro pulkam."

Viņš secina, ka plāns izstrādāts, jo sabiedrībā dominējot negatīvs viedoklis par pievienošanos eirozonai un plaši esot izskanējuši viedokļi par tautas referenduma nepieciešamību. Tas paredz, ka cilvēki, ļaujot viņiem "izsāpēt savu sāpi par latu", ar iejūtīgu līdzjūtību jāvirza uz vienīgo pareizo izvēli.

"Mēs šo dokumentu labticīgi uztveram kā provokāciju. Jo nav iespējams, ka tas tapis ar tiesiskuma, caurspīdīguma un demokrātijas koalīcijas Ministru kabineta akceptu. Dokuments, kas saplāno, kā "politiskā elite" un pat tiesību institūcijas nevis sarunātos ar Latvijas tautu, lai skaidrotu, bet paustu "pareizos" vēstījumus. Nav iespējams, ka caurspīdīgā un demokrātiska Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome akceptētu pasūtījuma "dokumentālo" filmu un raidījumu tapšanu un pārraidīšanu sabiedriskajā televīzijā un radio," pauž Vējonis.

Viņš arī aicina Ministru kabinetu un atbildīgās iestādes noskaidrot un paskaidrot šāda dokumenta parādīšanās iemeslus un mērķus. Vējonis ir pārliecināts, ka valdošās koalīcijas politiķiem un valdības pārstāvjiem, atbildīgajiem ierēdņiem jābeidz slēpties aiz "lokomotīvēm", "komunikācijas", "krīzes komunikācijas" un "aģitbrigādēm".

Latvija eiro plāno ieviest 2014.gada 1.janvārī. Premjers ir apņēmies ar informācijas kampaņu skeptiskākajai sabiedrības daļai skaidrot eiro plusus un atzīst, ka laika tam gan nav daudz, jo līdz vasarai jau būs skaidrs, vai Latvija būs saņēmusi uzaicinājumu pievienoties eirozonai.

Finanšu ministrija nodrošināšot informācijas kampaņu, kurai nu būšot divas daļas. Sākumā bijis plānots skaidrot tikai tehniskos jautājumus, kas notiek ar bankas kontu, kā tiek atspoguļotas cenas, kā notiek valūtas paralēlā aprite utt. Tomēr nu, ņemot vērā politisko kontekstu, ministrija gatavojot arī plašāku skaidrojumu par konceptuāliem jautājumiem, kāpēc Latvijai ir svarīgi ieviest eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!