Valdība otrdien atbalstīja mantisko ieguldījumu vērtētāju reģistrācijas kārtību, kas paredz noteikt stingrākas prasības šīs nozares pārstāvjiem. Noteikumi galvenokārt attiecas uz nekustamo īpašumu vērtētājiem, jo tā ir vienīgā valsts regulētā vērtēšanas joma.

Noteikumi paredz, ka fizisko personu iekļauj vērtētāju sarakstā, ja tai ir izsniegts akreditētas sertificēšanas institūcijas sertifikāts valsts regulētajās vērtēšanas jomās vai ārvalstīs iegūtas profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecība attiecīgā vērtēšanas jomā, vai arī persona ir ieguvusi augstāko izglītību ekonomikas, finanšu vai inženiertehniskajā jomā un tai ir vismaz triju gadu pieredze attiecīgajā vērtēšanas jomā.

Savukārt juridisko personu iekļauj sarakstā, ja tā nodarbina vismaz vienu fizisko personu, kura atbilst kādai no noteikumos minētajām prasībām. Juridisko personu neiekļauj sarakstā, ja tā atrodas likvidācijas procesā vai tai ir pasludināts maksātnespējas process.

Tāpat juridisko personu neiekļauj vērtētāju sarakstā, ja tās nodarbinātā fiziskā persona, kura atbilst noteikumos vērtētājiem izvirzītajām prasībām, jau ir iekļauta sarakstā. Šādi valdība cer panākt, lai sarakstā netiktu iekļautas vairākas juridiskās personas, kuras kā vērtētāju nodarbina vienu un to pašu personu, radot šaubas par iespējamību veikt kvalitatīvus mantiskā ieguldījuma novērtējumus.

Iesniedzot pieteikumu reģistrācijai, vērtētājam būs jāapliecina fakts, ka tas vērtē mantisko ieguldījumu atbilstoši lietas parastajai vērtībai, ar to saprotot tirgus vērtību, vai atbilstoši Latvijas standarta statusā reģistrētajiem īpašuma vērtēšanas standartiem (LVS401). Šāds apliecinājums jāiesniedz arī gadījumos, ja fizisko personu nodarbina juridiskā persona.

Vērtētāju reģistrs būs elektronisks un to publicēs arī Uzņēmumu reģistra mājas lapā.

Noteikumi izstrādāti, jo līdz šim Uzņēmumu reģistra vestajā mantisko ieguldījumu novērtēšanas ekspertu sarakstā tika iekļauta jebkura persona, kura iesniedza iesniegumu, neizvērtējot tās kvalifikāciju un prasmes. Līdz ar to privātpersona, kura vērsās pie mantiskā ieguldījuma novērtēšanas eksperta, kurš bija iekļauts Uzņēmumu reģistra sarakstā, nevarēja būt droša par veiktā mantiskā ieguldījuma atbilstību attiecīgā ieguldījuma tirgus vērtībai. Tāpat līdz šim mantiskā ieguldījuma novērtēšanas ekspertu sarakstā tika iekļautas arī personas, kuras faktiski uzskatāmas par tehniskiem ekspertiem attiecīgajā nozarē, un neveic mantiskā ieguldījuma ekonomisko novērtēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!