Foto: F64

26.jūnijā notiks sabiedriskā apspriešana par energokompānijas AS "Latvenergo" termoelektrocentrāles TEC-2 piesārņojošo darbību atļaujas izsniegšanu.

Sabiedriskās apspriešanas sanāksme par iesniegumu A kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas saņemšanai notiks TEC-2, Salaspils pagastā, Granīta ielā 31, plkst.17.30.

AS "Latvenergo" informē, ka iekļūšanai TEC-2 teritorijā nepieciešams uzrādīt personu apliecinošu dokumentu.

Atļauja A kategorijas piesārņojošai darbībai TEC-2 tiek izsniegta saistībā ar būtiskām izmaiņām TEC-2 darbībā un pašreizējās atļaujas derīguma termiņa beigām šī gada 25.augustā.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Latvenergo", pēc TEC-2 rekonstrukcijas vairākkārtīgi tiks samazināts kaitīgo izmešu daudzums.

Rīgas TEC-2 rekonstrukcijā iekārtas tiek aizstātas ne tikai ar ievērojami efektīvākām tehnoloģijām, bet arī videi draudzīgākām. Viens no projekta mērķiem ir uzstādīt tādas jaunas, ekonomiskas un vides prasībām atbilstošas iekārtas, kuru emisijas atbilst normatīvo dokumentu prasībām un labāko pieejamo tehnisko paņēmienu vadlīniju rekomendācijām, kuru ievērošana ir obligāta A kategorijas piesārņojošo darbību veicējiem.

Abi energobloki, no kuriem pirmais tika nodots ekspluatācijā 2008.gada decembrī, un otrais energobloks, kura būvniecība tiks pabeigta šogad, aizstās trīs vecos tvaika cikla blokus (tvaika katlus un turbīnas), kuru emisijas neatbilst šī brīža Latvijas normatīvo aktu prasībām. Piemēram, slāpekļa oksīdu (NOx) emisijas esošo tvaika katlu dūmgāzēs ir 400 miligrami uz normālkubikmetru (mg/nm3), savukārt jauno energobloku dūmgāzēs - 50 mg/nm3, kas ir būtisks samazinājums.

Pašlaik tuvojas noslēgumam TEC-2 rekonstrukcijas projekta 2.posms (otra gāzes-tvaika cikla bloka uzstādīšana), līdz ar to atbilstoši normatīvajos aktos paredzētajai kārtībai pirms darbības sākšanas atļaujas saņemšanas ir jāorganizē sabiedriskās apspriešanas sanāksme, kurā var izteikt priekšlikumus atļaujas nosacījumiem. Par projekta realizāciju pēc jau iepriekš rīkotajām sabiedriskajām apspriešanām par ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumiem ir saņemts pozitīvs atzinums no Vides pārraudzības valsts biroja un Salaspils pašvaldības. Vides pārraudzības valsts biroja atzinumos noteiktas obligātās prasības, kas jāievēro, realizējot projektu. Atbilstoši šīm prasībām arī norit projekta īstenošana.

2010.gadā tika rekonstruēti četri TEC-2 ūdens sildāmie katli, samazinot slāpekļa oksīdu koncentrācija dūmgāzēs no apmēram 250-350 mg/nm3 uz 100 mg/nm3. Tā ir koncentrācija, kas saskaņā ar normatīviem stāsies spēkā no 2016.gada, bet TEC-2 šī prasība izpildīta šobrīd.

Ņemot vērā minēto, emisiju daudzums atmosfērā pēc projekta realizācijas nepalielināsies, salīdzinot ar pašreizējiem atļaujā noteiktajiem apjomiem. Pašlaik kopējais atļautais slāpekļa oksīdu daudzums ir 2480 tonnas gadā, bet turpmāk tiek plānots to daudzumu samazināt līdz aptuveni 2000 tonnām gadā.

Kā norādīts informācijā par sabiedrisko apspriešanu, pēc rekonstrukcijas TEC-2 elektriskā jauda būs 832 megavati koģenerācijas režīmā un 881 megavats kondensācijas režīmā, siltuma jauda - 544 megavati koģenerācijas režīmā, ūdens sildāmo katlu jauda - 580 megavati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!