Foto: stock.xchng
Novembra pirmajā nedēļā saslimšana ar gripu nav konstatēta, un par 7,3% samazinājusies saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām (AAEI), liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Oktobra pirmajās divās nedēļās tika reģistrēti vidēji 1253 AAEI gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, oktobra beigās - 967, bet novembra pirmajā nedēļā slimnieku skaits sarucis līdz 896 gadījumiem.

Nedaudz samazinājies arī reģistrēto plaušu karsoņu gadījumu skaits. Plaušu karsonis reģistrēts aptuveni 120 cilvēkiem. Lielākā daļa no viņiem bijuši bērni vecumā līdz 14 gadiem - 68 gadījumos. Salīdzinot ar oktobra pēdējo nedēļu, plaušu karsoņu gadījumu skaits samazinājies par 9,5%.

Visaugstākā saslimstība ar AAEI novembra sākumā reģistrēta Jelgavā un Rēzeknē, bet zemākā - Valmierā, Jēkabpilī un Ventspilī.

Augstākā saslimstība reģistrēta bērniem vecumā no dzimšanas līdz četriem gadiem. Saslimstība pieaugusi arī 5 līdz 14 gadu vecu bērnu vidū, bet pārējās vecuma grupās tā samazinājusies.

Arī citās Eiropas reģiona valstīs gripas aktivitāte šobrīd ir zema. Tikai atsevišķās valstīs reģistrēti sporādiski gripas gadījumi. Par gripas aktivitātes samazināšanos ziņojušas divas valstis, četrās valstīs tā pieaugusi, bet 32 valstīs tā palikusi nemainīga.

Kā ziņots, SPKC oktobrī sācis gripas monitoringu. To organizē katru gadu no pirmās līdz 20.nedēļai un no 40.līdz 52.nedēļai. Monitoringa mērķis ir novērtēt gripas intensitāti un tendences sezonas laikā, kā arī noteikt apdraudētākās vecuma grupas gripas epidēmijas sezonā, brīdināt sabiedrību un ārstniecības personas par cirkulējošajiem vīrusiem un ieteikt atbilstošākos pretepidēmijas un profilakses pasākumus.

Šogad gripas un augšējo elpceļu infekciju monitoringā ir iekļautas desmit Latvijas lielākās pilsētas. Datus tajā sniedz 60 ģimenes ārsti, 11 stacionārās ārstniecības iestādes, 34 skolas un 36 bērnudārzi. Šajā sezonā gripas monitorings aptver 101 155 jeb gandrīz 5% Latvijas iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!