Foto: stock.xchng
Trīs mēnešu laikā - septembrī, oktobrī un novembrī - par plānoto kolektīvo atlaišanu paziņojumus Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) ir iesnieguši deviņi uzņēmumi, kuros kopumā paredzēts no darba atbrīvot 500 darbiniekus, pastāstīja NVA pārstāvis Dainis Jukonis.

Kā iemesli kolektīvajai atlaišanai tiek minēti sezonāls pārtraukums, uzņēmuma restrukturizācija, uzņēmuma reorganizācija, pārvaldīšanas līguma termiņa beigas, bet viens uzņēmums kā kolektīvās atlaišanas iemeslu min ražošanas apstādināšanu, kā arī kāds cits - grozījumus likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu".

NVA gan neatklāj, kas ir šie uzņēmumi. Tomēr, kā iepriekš paziņoja SIA "Latvijas propāna gāze", ņemot vērā nākamgad plānotās izmaiņas sociālo iemaksu iekasēšanā, uzņēmums paredzējis veikt kolektīvo atlaišanu, pārtraucot darba attiecības ar aptuveni 185 darbiniekiem.

Kā pamatojums šādiem plāniem minēti Saeimas apstiprinātie grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", kas nosaka, ka no nākamā gada 1.janvāra par katru darba ņēmēju, kam atlīdzība ir mazāka par minimālo algu, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas būs jāveic no valstī noteiktās minimālās algas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!