Foto: LETA
Nacionālais veselības dienests (NVD) reģionālajām slimnīcām tomēr varētu piešķirt papildu 460 000 eiro, nevis 400 000, kā izskanēja līdz šim.

Kā pastāstīja Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs, NVD ir piešķīris papildu 460 000 eiro reģionālajām slimnīcām. NVD pārstāve Evija Štālberga gan norādīja, ka šodien šādu informāciju apstiprināt nevar, un atbildi solīja rīt.

Tāpat Štālberga pastāstīja, ka NVD ir apzvanījis vairākas reģionālās slimnīcas, no kurām vairākums atbildējušas, ka līgumus ar valsti par ambulatoru pakalpojumu nodrošināšanu varētu noslēgt jau drīzumā. Tomēr, kā stāstīja Kalējs, slimnīcas pagaidām ir tikai "apzvanītas" un, uzzinājušas jaunos noteikumus, tomēr piekritušas slēgt līgumus ārstniecības iestādes vēl nav. Rīt slimnīcu vadītāji ap plkst. 14 tiksies, lai šo jautājumu apspriestu un izlemtu, kā rīkoties tālāk.

Kalējs stāstīja, ka piešķirtie 460 000 eiro daļai slimnīcu tiešām arī "kaut ko dod", bet daļai slimnīcu joprojām, salīdzinot ar pagājušo gadu, finansējums ir krietni mazāks. Tāpat kopējais iztrūkums reģionālajām slimnīcām ir aptuveni pusmiljons eiro.

Kalējs brīdināja, ka finansējuma samazinājums varētu negatīvi ietekmēt ne tikai pacientus, bet arī ārstus, kuri var palikt bez darba. Tāpat, ja reģionālajās slimnīcās ārstiem nebūs darba, arī jauno ārstu piesaiste reģioniem tiks sarežģīta.

Jau ziņots, ka Latvijas Slimnīcu biedrība Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) prasīs finansējumu reģionālajām slimnīcām atjaunot vismaz iepriekšējā gada līmenī, kam nepieciešams aptuveni miljons eiro.

Kā pastāstīja Kalējs, biedrība premjeram ir nosūtījusi vēstuli ar lūgumu satikties un pārspriest aktuālo situāciju. Kalējs atgādināja, ka tas darīts, jo ceturtdien nav izdevies atrast kopīgu valodu ar NVD par finansējuma neatņemšanu reģionālajām slimnīcām. Tomēr Kučinskis ar slimnīcām ir gatavs tikties vien tad, kad līdz galam tiks izstrādāts valdības rīcības plāns.

Valdības rīcības plānu paredzēts sagatavot līdz aprīļa beigām. Tomēr ar tā izstrādi ir aizkavēšanās, jo premjeru neapmierina ministriju iesūtītie nozaru rīcības plāni un viņš uzdevis tos pārstrādāt. Tāpat premjeram šonedēļ ir paredzētas individuālas tikšanās ar katru ministru par rīcības plānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!