Foto: Reuters/Scanpix

Somijā izveidotās organizācijas "Odina kareivji" ("Soldiers of Odin") piekritēji Latvijā savā sociālā tīkla "Facebook" lapā aicina panākt ANO Bēgļu aģentūras kampaņas "Mēs darītu tāpat!" aizliegšanu.

"ANO Bēgļu aģentūras (UNHCR) sāktā kampaņa "Mēs darītu tāpat!" diskreditē Mūsu Valsti un Visus Latvijas iedzīvotājus pasaules sabiedrības un NATO partneru acīs," teikts "Facebook" lapas "Soldiers of ODIN Latvia" paziņojumā.

Līdzās publicēts arī aicinājums sociālajā tīklā atrast kampaņas "Mēs darītu tāpat!" lapu un ziņot par to, lai tā tiktu bloķēta. "Odina kareivju" atbalstītāji aicina norādīt vienu no diviem iemesliem - "It's harassing me or someone I know" ("tas aizskar mani vai kādu, kuru pazīstu"), "I don't think it should be on Facebook" ("es nedomāju, ka šim vajadzētu atrasties "Facebook"").

ANO Bēgļu aģentūra sociālajā kampaņā "Mēs darītu tāpat", kura ilgs no augusta līdz decembrim, aicina saskatīt līdzības starp cilvēkiem Latvijā un Sīrijā. Tajā līdz ar video tiks izplatītas afišas, kurās ir attēloti reāli cilvēki - bēgļi un patvēruma meklētāji, kuri šobrīd ir Latvijā. Vienā teikumā viņi atklāj, kāpēc devušies bēgļu gaitās. Turpat blakus attēloti reāli Latvijas iedzīvotāji, kuri atzīst - ja nonāktu tādā situācijā, viņi darītu tāpat.


Sīrija ir izmantota kā paraugs, jo vairāk nekā puse no jauniem pasaules bēgļiem 2015.gadā bija tieši no turienes. Kampaņai var sekot līdzi sociālajos tīklos "Draugiem.lv" un "Facebook".

Jau ziņots, ka līdz šim nav bijuši iesniegti pieteikumi, lai Latvijā reģistrētu Somijā izveidotās organizācijas "Odina kareivji" ("Soldiers of Odin") atzaru.

Somijas organizācija, kas nosaukta senskandināvu mitoloģijas augstākā dieva Odina vārdā, paziņojusi, ka tās mērķis ir aizsargāt iedzīvotājus no imigrantiem, patrulējot ielās. "Odina kareivji" darbību sāka pēc tam, kad tika saņemta pirmā informācija par migrantu uzbrukumiem sievietēm Eiropā.

Uzņēmumu reģistrā skaidroja, ka organizācija ar šādu nosaukumu Latvijā nav reģistrēta, un neviens arī nav mēģinājis to darīt. Savukārt aģentūras BNS novērojumi liecina, ka sociālajā tīklā "Facebook" Latvijas "Odina kareivji" darbojas jau kopš šī gada sākuma.

Igaunijas uzņēmumu reģistrā veiks ieraksts par nekomerciālas organizācijas "Soldiers of Odin Estonia" ("Odina kareivji Igaunijā") izveidi, par vienu no galvenajiem uzdevumie nosakot drošības līmeņa celšanu sabiedrībā, noziedzības novēršanu, drošas dzīves vides izveidi un sabiedrības interešu aizstāvību drošības garantēšanā.

Grupa ir izvērsusi darbību Igaunijā, neskatoties uz to, ka valstī ir ļoti maz imigrantu. Tomēr Igaunijas varas iestāžu attieksme pret "Odina kareivjiem" ir noraidoša. Iepriekš valdības un tiesībsargājošo institūciju vadības pārstāvji paziņoja, ka organizācijas sludināto mērķu sasniegšanai ir policija un zemessardzes organizācija "Kaitseliit".

Policijā un "Kaitseliit" var iesaistīties cilvēki bez kriminālas pagātnes, bet "Postimees" dati liecina, ka "Odina kareivju" Igaunijas atzara "Facebook" lapā līdz šī gada martam atbalstu organizācijai bija izteikuši teju 200 cilvēki, kas iepriekš ir bijuši krimināli sodīts vai pašlaik izcieš sodu saistībā ar kriminālapsūdzībām.

Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass iepriekš noraidīja kritiku par valstī veidojamo organizāciju cīņai pret bēgļiem. "Mums ir ļoti nopietni jāizturas pret pazīmēm, kas no Igaunijas atbaida ārvalstniekus, tostarp tūristus, darbiniekus un studentus," teica premjers un uzsvēra, ka "nevar pievērt acis" uz "pašpasludinātu cilvēku bandu ar rungām", kas "nekritiski biedē visus ārvalstniekus".

"Odina kareivji" savu darbību izvērsuši arī Norvēģijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!