Foto: LETA

Ogres mēra Egila Helmaņa advokāts Saulvedis Vārpiņš ir vērsies ar iesniegumu gan Ogres tiesā, gan pie tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) ar lūgumu atstādināt Helmaņa lietas tiesnesi Zeltīti Kusiņu no amata un ierosināt disciplinārlietu pret viņu, informēja Vārpiņš.

Advokāts atgādināja, ka tiesa šī gada 27.martā nolasīja saīsināto spriedumu, vienlaicīgi procesa dalībniekiem darot zināmu, ka pilns sprieduma teksts būs pieejams 10.aprīlī. Taču minētajā datumā spriedumu nebija iespējams saņemt un tika paziņots, ka spriedums būs pieejams 10.jūlijā. Savukārt pārceltajā datumā spriedums nebija pieejams, jo tiesnese bija saslimusi. 23.oktobrī tiesnese rakstiski paziņoja, ka pilnais spriedums būs pieejams 31.oktobrī, bet arī šajā datumā tas nebija pieejams un 1.novembrī tika noteikts jauns sprieduma pieejamības datums - 1.decembris.

Vārpiņš uzsvēra, ka Kriminālprocesa likumā norādīts, ka pilna tiesas nolēmuma sastādīšanu var atlikt tikai vienu reizi. Tādēļ aizstāvis uzskata, ka situācijā, kad ir pieejams tikai saīsinātais spriedums un nav atbilstošajā termiņā sagatavots pilnais spriedums, šāds saīsinātais spriedums nav likumīgs un ir atceļams.

Vārpiņš norādīja, ka ir nosūtījis šādu sūdzību arī Ogres rajona tiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājam Arnim Naglim, taču nav saņēmis nekādu atbildi.

Ogres rajona tiesā norādīja, ka tiesnese ir pārkāpusi savas likumā noteiktās tiesības, taču par to, kāda veida disciplinārās darbības tiks veiktas, plānots spriest pēc tam, kad būs sagatavots pilnais nolēmums.

Savukārt Tieslietu ministrija pagaidām nevarēja komentēt šo jautājumu.

Kā ziņots, 2009.gadā Valsts policija Helmani aizturēja saistībā ar lietu, kas ierosināta par mēģinājumu izspiest naudu, lai Ogres televīzijā netiktu demonstrēts kāds kompromitējošs sižets. Vienlaikus tika aizturēts arī tā brīža Ogres televīzijas īpašnieks Artūrs Robežnieks.

Helmanis kopā ar Robežnieku apsūdzēti par līdzekļu izspiešanu no Helmaņa bērnu krusttēva Gunāra Kārkliņa pirms pašvaldības vēlēšanām. Vārpiņš atzīmēja, ka minēto televīzijas sižetu neviens neesot redzējis, tādēļ nevarot komentēt.

Helmanis pret viņu vērsto apsūdzību nosaucis par politisko izrēķināšanos un uzskata, ka lieta pret viņu sākta pateicoties viņa politiskajam oponentam Kārkliņam. Pēc Helmaņa teiktā, Kārkliņš vēlējies panākt detālplāna apstiprināšanu lielveikala būvniecībai, pret ko stingri iestājies Helmanis, jo konkrētajā teritorijā izveidota piemiņas vieta represētajiem.

Ogres rajona tiesa piespriedusi Helmanim un Robežniekam naudas sodu 100 minimālo mēnešalgu jeb 38 000 eiro apmērā apsūdzībā par izspiešanu grupā. Apelācijas sūdzību iespējams iesniegt tikai pēc pilna pilna sprieduma sastādīšanas, tādēļ apsūdzētie aizvien to nav varējuši pārsūdzēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!