Foto: LETA
Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) Latvijas Okupācijas muzeja "Nākotnes nama" būvprojektu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) tiks iesniegts tuvāko nedēļu laikā, stāstīja Okupācijas muzeja direktors Gunārs Nāgels.

Nāgels skaidroja, ka, neraugoties uz būvprojekta iesniegšanas kavēšanos, viņš uz projekta tālāku virzību raugās pozitīvi. "Projekts virzās lēni, bet ir jāsalīdzina situācija ar to, kā bija iepriekš - mēs dabūjām vien solījumus, bet neko vairāk. Tagad tomēr ir cerības," sacīja Nāgels, norādot, ka turpmāko divu nedēļu laikā VNĪ būvprojektu varētu iesniegt.

Muzeja direktors arī teica, ka pēdējo mēnešu sadarbībā ar VNĪ novērojis jaunās vadības ieinteresētību "Nākotnes nama" projekta realizēšanā. Muzeja pārstāvji ik nedēļu dodoties uz VNĪ rīkotām sanāksmēm.

Nāgels skaidroja, ka VNĪ kavē iepriekš nosprausto būvprojekta iesniegšanas termiņu, jo iekavējusies tā saskaņošana ar dažādiem uzņēmumiem un iestādēm. Viņš norādīja, ka 20.oktobrī būvprojekts saskaņots ar SIA "Rīgas ūdens" un 24. oktobrī panākti vēl pāris saskaņojumi.

Taujāts par muzeja rekonstrukcijas gala termiņiem, muzeja direktors sacīja, ka ar tiem "ir bēdīgi", jo pašlaik konkrēts ēkas nodošanas datums nav zināms. "Tas varētu būt 2019. gada otrā puse vai pat nogale. Tāpat varētu paiet vēl pieci mēneši līdz ekspozīcijas sakārtošanai," uzskata Nāgels.

Muzeja direktors arī pauda bažas par muzeja ienākumu samazināšanos, jo gan vietējo, gan arī ārvalstu apmeklētāju skaits pēdējā gada laikā muzejā esot manāmi sarucis.

Savukārt VARAM pārstāve Laura Jansone informēja, ka ministrijas pamatuzdevums bija izsniegt būvatļauju, kas ir izdarīts jau 12. maijā. Šobrīd VARAM gaida, kad varēs izsniegt būvatļauju darbu uzsākšanai.

Kā ziņots, VNĪ līdz noteiktajam termiņam - 25. oktobrim - nav atbildīgajām institūcijām iesnieguši Latvijas Okupācijas muzeja būvprojektu, informēja VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

"Tā kā VNĪ kā pasūtītājs ir tieši atbildīgs par sagatavotās būvniecības dokumentācijas kvalitāti un atbilstību būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu prasībām, VARAM aicina Finanšu ministriju noteikt precīzu termiņu, kad muzeja pārbūvei jeb Nākotnes namam ir jābūt gatavam, kā arī VNĪ padomi uzraudzīt valdes darbu šī termiņa īstenošanai," norāda ministrijas pārstāvji.

VARAM VNĪ ir prasījusi likumā noteiktos saskaņojumus, kā arī norādījusi, ka iesniegtajiem dokumentiem ir beidzies izpildes termiņš.

Pirms vairāk nekā gada, VARAM pārņēma šī projekta uzraugošās institūcijas pienākumus un aicināja visus tajā iesaistītos operatīvi un ar lielu atbildību sākt projekta īstenošanu. Šis memoriāls ir nacionālo interešu objekts un vienlaikus ir gan muzejs, gan arī represēto piemiņas vieta.

Tāpat jau vēstīts, ka Saeima pērn rudenī pieņēma Latvijas Okupācijas muzeja likuma grozījumus, nosakot, ka Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības projekts tiek īstenots līdz 2018. gada 1. oktobrim. Tāpat piemiņas memoriāla kompleksam noteikts nacionālo interešu objekta statuss.

Šīs likuma izmaiņas tika veiktas arī tāpēc, lai novērstu iespējamo kavēšanos ar šī projekta īstenošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!