Arhitektu atzinuma un sabiedrības vēlēšanās dēļ Okupācijas muzeja ēka netiks nojaukta un paliks līdzšinējā vietā Rātslaukumā un jautājums par muzeja ēkas turpmāko likteni ir noņemts no Rīgas domes darba kārtības. Ārgalis atzinis, ka muzeja ēka veiksmīgi iekļausies Rīgas vēsturiskā centra un Rātslaukuma ansamblī.
Rīgas dome arī neizsludinās iecerēto konkursu par mazo ieliņu atjaunošanu Rātslaukumā, jo Latvijas arhitektu savienība atzinusi, ka Okupācijas muzeja ēka ir fundamentāla būve un ir saglabājama.

Līdz šim bija paredzēts, ka muzeja likteni izšķirs nākamgad Rātslaukuma apbūves konkursā, kurā jāparedz arī muzeja ēkas saglabāšana vai pārvietošana uz citu vietu. Pats Ārgalis iepriekš iestājies par muzeja ēkas nojaukšanu Rātlaukumā un pieļāvis, ka sabiedrības spiediena dēļ tas agrāk vai vēlāk notiks.

Rīgas mērs otrdien ticies ar muzeja pārstāvjiem. Uz jautājumu kā muzeja ēka iekļausies Rīgas vēsturiskajā centrā Ārgalis sacījis "Tieši tāpat, kā šobrīd. Sabiedrība tā vēlējās, arī okupācijas muzeja atbalsta fonda organizētajās vēstulēs bija prasība atstāt Okupācijas muzeju ēkā, kāda tā ir," informēja domes informācijas nodaļas vadītāja Mairita Brice.

Ārgalis uzsvēris - sabiedrībā ir nostiprinājusies ideja, ka ēkai tur ir jāpaliek, un līdz ar to problēma par ēkas likteni vairs neeksistē.

Tikšanās laikā arī pārrunātas iespējas Okupācijas muzeja telpas paplašināt. Muzeja pārstāve Dagnija Staško informēja, ka iespējams paplašināt muzeja telpas zem zemes, neietekmējot Rātslaukumu kopskatu.

Ārgalis norādījis, ka ēkas paplašināšanai jārīko konkurss un sabiedriskā apspriešana. Turklāt jāatceras, ka muzejs atrodas Rīgas vēsturiskajā teritorijā un kur pirms šāda rakstura darbu veikšanas jāveic arheoloģiskā izpēte.

Muzeja vadība apņēmās aktīvāk aicināt iedzīvotājus finansiāli atbalstīt muzeju un interesējās par Rīgas domes iespējām finansiāli atbalstīt muzeju. Ņemot vērā, ka Okupācijas muzejs ir sabiedriskas organizācijas finansēta iestāde, likumdošana paredz, ka Rīgas dome tajā var ieguldīt ne vairāk par 500 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!