Foto: DELFI
PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanai, informācijas par represijām un masveida deportācijām apkopošanai un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanas komisijas darbībai pērn izlietoti 35 427 eiro.

Kā liecina Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotais ziņojums, 2016. gadā komisijas darbībai tika piešķirti 35 427 eiro, no kuriem izlietoti 35 427 eiro.

Par šiem līdzekļiem izstrādāti pieci pētījumi, veiktas divas ekspertīzes par 2015. gada pētījumu, papildināta PSRS režīma represēto personu datu bāze, tulkots un rediģēts.

Tāpat papildināta komisijas mājaslapa, noorganizētas trīs intervijas, noorganizētas sešas darba tikšanās Lietuvā un Igaunijā, veikti 2015. gadā izdoto trīs grāmatu prezentācijas un izplatīšanas darbi.

Komisija ir izstrādājusi metodoloģiju PSRS nodarīto zaudējumu aprēķināšanai Latvijas tautsaimniecībai, Latvijas videi, demogrāfisko, kā arī PSRS militāristu nodarīto zaudējumu aprēķināšanai.

TM, atsaucoties uz vēsturnieka Gata Krūmiņa pētījumu, vērš uzmanību, ka jau šobrīd Latvijas arhīvos uz PSRS finanšu dokumentu pamata ir iegūta neapgāžama informācija par to, kā no Latvijas PSR budžeta vismaz viena trešdaļa ir atņemta, lai dotētu citas PSRS republikas un PSRS bruņotos spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!