Foto: F64

Trešdien valsti pāršalca Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") paziņojums par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu izbeigt tā saukto "oligarhu lietu". Šis jaunums saviļņojis arī sociālos tīklus, kuru lietotāji pauduši sašutumu par to un izteikuši minējumus, ka nu "oligarhi var lēkāt aiz prieka".

Kā portālam "Delfi" trešdien skaidroja KNAB preses pārstāve Laura Dūša: "2011. gada 20. maijā KNAB tika uzsākts kriminālprocess saistībā ar Latvijas Satiksmes ministrijas, Rīgas brīvostas valdes amatpersonu un valsts amatpersonu, kas ieņem atbildīgu stāvokli, iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem. Procesa virzītājs, nekonstatējot noziedzīga nodarījuma sastāvu, kas paredzēts Krimināllikuma 219. panta 2. daļā, 2016. gada 12. decembrī ar uzraugošā prokurora piekrišanu pieņēma lēmumu kriminālprocesu izbeigt."

Tā sauktā ''oligarhu lieta'' ierosināta 2011. gada maijā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu. KNAB veica kratīšanas vairākās vietās Latvijā, tostarp ietekmīgu politiķu īpašumos.

Pēc paziņojuma par lietas izbeigšanu, Lembergs uzsvēra, ka vērsīšoties KNAB ar pieprasījumu izsniegt viņam visus kriminālprocesa materiālus. "Paskatīsimies, vai bija pietiekams pamats atbilstoši Kriminālprocesa likumam uzsākt kriminālprocesu, un izvērtēsim - bija vai nebija pamats izmeklēšanas tiesnesim dot atļauju kratīšanai," pauda Lembergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!