Foto: DELFI
Vairāku sabiedrībā pazīstamu cilvēku rīkotajā akcijā "Oligarhu kapusvētki" trešdienas vakarā uz AB dambja Rīgā vairāk nekā 8000 cilvēku aplausu un kliedzienu pavadījumā tika sadedzināts simboliskais "Korupcijas klucis".

Kopumā pasākuma kulminācijā uz AB dambja sapulcējās aptuveni 8000–9000 cilvēku, pasākums noritēja mierīgi un bez incidentiem, aizturēto nav, portālu "Delfi" informēja policijas pārstāve Sigita Pildava.

Akcijas dalībniekiem bija oligarhus simbolizējušos lelles un izbāžņi, bet organizācijas "Žurnālisti bez robežām" pārstāvis Latvijā Imants Liepiņš ieradies ar lelli, kurai uz žaketes muguras bija uzraksts "Finanšu oligarhs Soross". Cilvēki lelles bija aicināti novietot "Korupcijas klucī", kuru pasākuma beigās aizdedzināja.

Skaļu izsaucienu un aplausu pavadīts mākslinieka Aigara Bikšes un Mākslas akadēmijas studentu veidotā instalācija "Korupcijas klucis" dega melniem dūmiem un augstām liesmām.

Pasākuma noslēgumā cilvēki arī laida upē kapusvētku vainagus un svecītes, bet pēc tam sāka mierīgi izklīst.

Jau ziņots, ka tautas akcijā "Oligarhu kapusvētki" viens no tās rīkotājiem Viesturs Dūle ar ironiju pateicās par oligarhiem dēvētājiem politiķiem Ventspils mēram Aivaram Lembergam, LPP/LC līderim Aināram Šleseram un Tautas partijas dibinātājam Andri Šķēlem un viņu draugiem par to, ka viņi 21 gada laikā "mums ir devuši mācību".

Pirmā mācība ir nesadarboties ar oligarhiem. Savukārt otrā gūta mācība ir aicinājums mazbērniem stāstīt vecvecākiem, kas notiek valstī. Pasākuma vadītāji arī paziņoja par ieceri uzsākt internetā vākt parakstus par petīciju, kurā aicina "atklāt ofšoru īpašniekus", jo "tad mēs uzzināsim, kam pieder Latvijā". Uzzināt, kam pieder Latvija, ir gūto mācību trešā atziņa.


Akciju "Oligarhu kapusvētki" organizēja sabiedrībā pazīstami cilvēki, lai Saeimai "mainītu jumtu" un "atrastu labākos veidus, kā nākamajās Saeimas vēlēšanās izdarīt tā, lai Saeimā būtu domājoši cilvēki".

Par oligarhu ietekmi Latvijas politikā aizvien atklātāk sāka runāt maija nogalē, pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vērienīgas operācijās, kuras ietvaros notika kratīšanas uzņēmumos un īpašumos, kas saistīti ar Lembergu, Šleseru un Šķēli.

Šīs lietas ietvaros KNAB lūdza Saeimu atļaut kratīšanu deputāta Šlesera dzīvesvietās, taču parlamenta deputāti izšķīrās šādu atļauju nedot. Šis Saeimas lēmums lika Zatleram izšķirties rosināt Saeimas atlaišanu, un ārkārtas uzrunā tautai prezidents tieši oligarhu ietekmi uz parlamenta lēmumiem minēja kā vienu no svarīgākajiem sava lēmuma iemesliem. Vēlākos savas rīcības komentāros prezidents precizēja, ka, viņaprāt, Latvijā ir trīs oligarhi - Lembergs, Šķēle un Šlesers.

Tautas nobalsošana par Zatlera rosināto Saeimas atlaišanu notiks 23.jūlijā, savukārt 2.jūnija Saeimas deputāti prezidenta vēlēšanās nepārvēlēja Zatleru uz otro termiņu un par Valsts prezidentu ar 53 balsīm izraudzījās eksbaņķieri Andri Bērziņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!