Foto: DELFI

Neatkarīgo deputātu grupas deputāti nodibinājuši biedrību "Brīvie demokrāti", par kuras valdes priekšsēdētāju ievēlēta Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētāja Elīna Siliņa, LNT raidījumam "900 sekundes" piektdien pastāstīja Saeimas deputāts un no Zatlera Reformu partijas (ZRP) savulaik atšķēlušos sešu deputātu neformālais līderis Klāvs Olšteins.

Viņš atzina, ka šobrīd biedrībā darbojas tikai seši neatkarīgie deputāti, un tās mērķi esot "ekonomikas restartēšana", panākot, ka tautsaimniecībā atgriežas 100 tūkstoši cilvēku, "kas šobrīd pakļauti kredītu verdzībai".

Portāls "Delfi" pārliecinājās, ka biedrībai jau darbojas mājaslapa, savukārt domēna vārda lietotāja un tehniskās kontaktpersonas sniegtā kontaktinformācija sakrīt ar bijušā 10.Saeimas "Vienotības" frakcijas deputāta Guntara Galvanovska datiem. Galvanovskis arī pērnvasar nolika savu deputāta mandātu pēc rīkojuma numur 2 un iestājās ZRP, tomēr ārkārtas Saeimas vēlēšanu sarakstā netika iekļauts. Rudenī neilgi pēc "Olšteina sešinieka" atšķelšanās Galvanovskis no ZRP izslēgts.

Olšteins apgalvoja, ka "Brīvie demokrāti" dibināti, jo Neatkarīgo deputātu grupa gribēja parādīt, ka ir vienota un strādājot kopā. Par partijas izveidošanu šobrīd viņi nediskutējot un tas neesot "prioritārais mērķis", tomēr tas neesot izslēgts, sacīja Olšteins.

Viņš norādīja, ka biedrība negribētu "vilkt nekādas līnijas" politiskajiem spēkiem, ar kuriem varētu sadarboties, galvenais, lai tie piekristu "Brīvo demokrātu" idejām. Tomēr Olšteins apgalvoja, ka premjera Valda Dombrovska (V) valdība varētu nostrādāt visu 11.Saeimas pilnvaru laiku.

Jau iepriekš Olšteins apgalvojis, ka tā dēvētais "Olšteina sešnieks", kas nodrošina Dombrovska koalīcijas stabilitāti, neesot iesaistījies sarunās nedz ar Zaļo un Zemnieku savienību, nedz ar Einara Repšes topoš organizāciju "Latvijas attīstībai", un negrasoties kļūt par koalīcijas klupšanas akmeni, jo ir apmierināti ar valdības darbu.

Jau ziņots, ka dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas seši no ZRP ievēlētie deputāti Klāva Olšteina vadībā atšķēlās no ZRP, un vēlāk izveidoja neatkarīgo deputātu grupu. Iepriekš izveidotajai ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības veidotajai koalīcijai kopumā 11.Saeimā bija 56 balsis no 100, taču "Olšteina sešinieka" aiziešana atņēma koalīcijai vairākumu Saeimā.

Lai gan Olšteina grupa parakstīja dokumentus par atbalstu "reformu un tiesiskuma koalīcijai" un Dombrovska valdībai, tomēr Valsts prezidents Andris Bērziņš apšaubīja viņu uzticamību un aicināja meklēt citu koalīcijas modeli, kam būtu stabilāks vairākums, taču tas neizdevās un Dombrovska valdības koalīciju veido ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība un "Olšteina sešinieks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!