Foto: F64
Saeimas neatkarīgie deputāti - tā dēvētais Olšteina sešnieks - atteicies no ieceres grozīt Valsts kontroles likumu, lai Inguna Sudraba varētu trešo reizi kandidēt uz valsts kontrolieres amatu, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja deputāts Klāvs Olšteins.

"Tāds ierosinājums bija, bet Sudraba pati atteicās no tādas iespējas, uzsverot, ka viņas dēļ nav nepieciešams grozīt likumu," pastāstīja Olšteins. Viņš apgalvoja, ka no neatkarīgo deputātu puses šis ierosinājums vairāk bija kā apliecinājums Sudrabas labajam darbam. "Uzskatām, ja amatpersona ir kvalitatīvi veikusi savus pienākumus, nav pamata noteikt ierobežojumu tās darbībai amatā - viens vai divi termiņi," uzskata Olšteins.

Piemēram, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars amatā ir ievēlēts jau sesto reizi pēc kārtas. CVK priekšsēdētāja amatam nekādi ierobežojumi nav noteikti. Valsts prezidentam amatā ir noteikts ierobežojums - ne vairāk kā divi termiņi pēc kārtas. Kad tuvojās beigām Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas otrais pilnvaru termiņš, arī tika debatēts par to, vai būtu jāgroza likums, lai ļautu Vīķei-Freibergai kandidēt uz trešo termiņu, atgādināja Olšteins.

Pati Sudraba aģentūrai LETA iepriekš pauda viedokli, ka jebkādu likuma grozījumu virzīšana ar mērķi likumu pielāgot konkrētai personai nevar būt pamatota un pieņemama.

Līdz 2004.gadam Valsts kontroles likums noteica, ka valsts kontrolieri amatā ieceļ uz septiņiem gadiem un šī amatpersona var tik ievēlēta atkārtoti. 2004.gadā veiktie grozījumi Valsts kontroles likumā noteica samazināt valsts kontroliera pilnvaru termiņu līdz četriem gadiem un ne vairāk kā diviem termiņiem, un tie tika pieņemti ar pamatojumu, lai "amatpersona nesaaugtu ar iestādi".

Sudrabas pilnvaras valsts kontrolieres amatā beigsies šā gada decembrī.

Par saviem nākotnes plāniem Sudraba izsakās visai nekonkrēti, uzsverot tikai, ka arī pēc valsts kontrolieres pienākumu beigām vēlas strādāt valsts labā.

12.Saeimas vēlēšanās īsts spēlētājs varētu būt tikai valsts kontrolieres Sudrabas veidota partija, intervijā aģentūrai LETA iepriekš apgalvoja Vidzemes partijas valdes loceklis Vents Armands Krauklis.

Sudraba faktiski esot vienīgā figūra Latvijas politikā, kura, ja savāktu attiecīgu komandu, varētu spēlēt nozīmīgu vietu. Ja viņa izšķirsies iet politikā, arī finanšu piesaiste neradīs problēmas, uzskata Krauklis. Bet, pazīstot Sudrabas kundzi, Krauklis ir pārliecināts, ka viņa ļoti rūpīgi apsvērs, ko darīt vai nedarīt, un tikai tad, ja spēs ap sevi savākt spēcīgu komandu un nodrošināt finanšu avotus, startēs politikā. "Vai tādu komandu ir iespējams savākt? Nav viegli, bet arī nav neiespējami," uzskata Krauklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!