Foto: DELFI

Vidējā medicīnas personāla trūkuma dēļ Latvijas Onkoloģijas centrā (LOC) nav iespējams veikt operācijas tādā apjomā kā agrāk, otrdien vēsta laikraksts “Latvijas Avīze”.

LOC galvenais onkoloģijas speciālists Jānis Eglītis laikrakstam atzinis, ka, piemēram, krūts ķirurģijas nodaļas ārsti izdarīja ap astoņām līdz desmit operācijām dienā, bet patlaban iespējams, lielākais, veikt sešas operācijas dienā. Četriem pacientiem uz operāciju nākas gaidīt. Medicīnas speciālistu nepietiekamības dēļ pilnībā nevar noslogot arī abas intensīvās terapijas palātas, jo trūkst medicīnas māsu.

Arī LOC vadītājs ķirurgs Viesturs Krūmiņš laikrakstam atzinis, ka tā ir problēma, jo onkoķirurģijas klīnikā, kur ir sešas operāciju zāles ar 12 operāciju galdiem, iespējams noslogot tikai astoņus, jo trūkst gan medicīnas māsu, gan arī anesteziologu.

"Jāteic, ka šā iemesla dēļ neesam nevienu pacientu aizsūtījuši mājās, taču gadās, ka pacientu nevaram operēt tajā pašā dienā, kad viņš operācijai ir sagatavots, bet gan pēc divām trim dienām," atzinis Krūmiņš.

LOC ginekoloģijas nodaļas medicīnas māsa, ginekoloģisko vēžu pacienšu biedrības "GINO" vadītāja Solvita Rubene laikrakstam atzinusi, ka māsas vidēji pirms nodokļu nomaksas saņem 420 eiro, un tieši mazā atalgojuma dēļ vidējais personāls atstāj LOC. Savukārt Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas (RAKUS) mājas lapā internetā laikraksts pārliecinājies, ka šī gada janvārī vidējā darba samaksa LOC māsai bijusi 722 eiro, bet darba alga – 484 eiro.

Krūmiņš laikrakstam atzinis, ka arī ārstu alga esot samērā zema – 700 eiro, par stundas darbu valsts samaksājot piecus eiro, un alga nav atkarīga no tā, cik operācijas ārsts ir veicis.

RAKUS vadība ar preses sekretāres Aijas Lietiņas starpniecību paskaidrojusi, ka ārsta atalgojumu veido gan amatalga jeb tā dēvētā pamatalga, gan normatīvajos aktos noteiktās piemaksas – par zinātnisko grādu, ārstniecības stāžu, īpašo risku atsevišķās nodaļās, nakts darbu un citas.

LOC ķirurga vidējā bruto alga kopā ar normatīvajos aktos noteiktajām piemaksām esot 1229 eiro mēnesī, skaidrojusi RAKUS vadība. Turklāt vadošajiem ķirurgiem ne tikai Onkoloģijas centrā, bet arī citos Austrumu slimnīcas stacionāros alga esot krietni lielāka par minēto vidējo.

RAKUS valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga laikrakstam atzinusi, ka pašlaik situācija LOC neesot tik kritiska, lai radītu masveidīgu operāciju atlikšanu. Operācijas tiek pārceltas uz vēlāku laiku vien izņēmuma gadījumos, kad kāda cita operācija ir ieilgusi.

Viņa paudusi uzskatu, ka māsu trūkums ir ne tikai RAKUS, bet visu valsts ārstniecības iestāžu problēma, kas cieši saistīta ar atalgojuma jautājumu. Tā iespaidā veidojas grūtības ar paaudžu nomaiņu ne tikai operāciju māsu, bet arī cita vidējā personāla vidū. Austrumu slimnīcā māsu vidējais vecums pārsniedz 40 gadus, un vairākums no viņām slimnīcā strādā jau desmit un vairāk gadu. Piesaistīt jaunas māsas no koledžām esot ļoti sarežģīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!