Foto: LETA

Nepieciešami steidzami uzlabojumi onkoloģisko izmeklējumu un ārstēšanas pieejamībai, atzīst veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Vērtējot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzsākto kriminālprocesu pret Onkoloģijas centra un Gaiļezera personālu, ministra padomniece komunikācijas jautājumos  Iveta Ciganova portālam "Delfi" norādīja, ka Belēvičs ir gandarīts par KNAB rūpīgo darbu.

"Jebkāda šāda veida situācija, kad valsts slimnīcā no pacientiem par pakalpojumu, ko apmaksā valsts, tiek pieprasīts un pieņemts kāds materiāla vai cita veida labums,  ir izskaužama," norāda Belēvičs.

Viņš arī atgādina, ka ir uzdevis Veselības ministrijas valsts sekretārei Solvitai Zvidriņai kopīgi ar nozares speciālistiem darba grupā izvērtēt veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību onkoloģiskajiem pacientiem, ņemot vērā gaidīšanas rindas uz valsts apmaksātiem diagnostiskajiem izmeklējumiem, ārstu speciālistu konsultācijām, kā arī ārstēšanu.

Darba grupai uzdots veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai noskaidrotu nepiedodami garo rindu esamības iemeslus un rastu risinājumus onkoloģisko pacientu rindu menedžēšanai gan Latvijas onkoloģijas centra stacionārā "Gaiļezers", gan citās ārstniecības iestādēs, kurās tiek veikti onkoloģiskie izmeklējumi un ārstēšana, skaidro ministrs.

Vienlaikus būtu jārada mehānisms datu apmaiņai starp ārstniecības iestādēm, lai no valsts puses nebūtu jāapmaksā atkārtoti izmeklējumi pacientam, ja kādā ārstniecības iestādē šādi izmeklējumi jau ir veikti.

"Līdzekļu nepietiekamība veselības aprūpē nevar būt par vienīgo aizbildinājumu esošo problēmu nerisināšanai. Šajā sakarā sagaidu konkrētus priekšlikumus no Nacionālā veselības dienesta," uzsver Belēvičs.

Jau vēstīts, ka KNAB sācis kriminālprocesu pret VSIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" Diagnostiskās radioloģijas centra stacionāra "Latvijas onkoloģijas centrs" un VSIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" Diagnostiskās radioloģijas centra stacionāra "Gaiļezers" diagnostisko radioloģijas nodaļu darbiniekiem.

Vairāki medicīnas darbinieki izmantojuši savas pilnvaras un personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās par magnētiskās rezonanses izmeklējumu nodrošināšanu, apejot noteikto rindas kārtību, no pacientiem pieprasījuši un pieņēmuši prettiesisku labumu, skaidro KNAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!