Foto: LETA

“Pārsteigums ir jaunā nodokļu reforma. Neesmu sapratis, ko nozīmē maksāt sociālo nodokli no autoratlīdzības. Ko tas nozīmēs pensionētiem autoriem, piemēram, Raimondam Paulam, Imantam Kalniņam, Mārtiņam Braunam, man un citiem,” intervijā laikrakstam “Neatkarīgā” piektdien saka Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) direktors Zigmars Liepiņš.

"Mums visiem taču ir autorhonorāri. Operā tas būs reāls sadārdzinājums, jo liela daļa mākslinieku ir licences līgumi. Tas būs kaut kāds solidaritātes princips vai kā?", neizpratni pauž Liepiņš, piebilstot, ka "tad varbūt vispirms vajadzētu noskaidrot – kas ir un kas nav autors".

"Es saprotu: ja cilvēks neko nav maksājis nodokļos un tagad grib saņemt medicīniskos pakalpojumus... Bet vai šāda attieksme ir jāreducē uz autoriem, kuri ir pensionāri," atzīmē Liepiņš.

Viņš arī atzīst, ka saskaņā ar jaunajiem nodokļu likumiem baidās, ka opera var pazaudēt vienu otru LNOB sponsoru.

Viņš intervijā arī atzīst, ka seši gadi, kurus viņš vadījis LNOB, "ir pietiekami ilgs laiks, lai kaut ko vērtīgu izdarītu gan saimnieciskajā, gan mākslinieciskajā jomā, sakārtotu finanšu sistēmu, lai tā būtu skaidra un caurskatāma".

"Kad atnācu, tā visa te nebija. Finansiāli te bija ļoti daudz šaubīgu lietu, un, kamēr mēs te izsmēlām visus Augeja staļļus, pagāja vairāk nekā divi gadi," atzīst Liepiņš.

Viņš uzsver, ka ir sakārtota arī iekšējā informatīvā datorsistēma un visiem cilvēkiem ir redzami visi plāni, tikusi izveidota pilnīgi skaidra un saprotama grāmatvedības sistēma, līdz ar to budžeta veidošana, "kas pirms manas un jaunās grāmatvedes atnākšanas te bija pilnīgi tumša bilde", tagad ir plāna ietvaros. Tāpat maksimāli pārveidoti biļešu pārdošanas principi.

Liepiņš, kuram līdz otrā termiņa beigām LNOB direktora amatā palikuši divi gadi, atzīst, ka nepiedalīsies nākamajā konkursā uz šo posteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!