Foto: LETA

Rīgas domes (RD) Revīzijas komisijas likvidācija ir veids kā mazināt Rīgas pilsēta budžeta uzraudzību, brīdī, kad pilsētas budžets jau vairākus gadus ar mīnusa zīmi, norādīja Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) RD frakcijas priekšsēdētājs Dainis Locis.

Pirmdien NA RD frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ģirts Lapiņš iepazīstināja žurnālistus ar RD budžeta analīzi. Viņš skaidroja, ka kopš 2011.gada pilsētas budžets bijis ar mīnusa zīmi: 2011.gadā -14,8 miljoni eiro, 2012.gadā -19,6 miljoni eiro, 2013.gadā -56,8 miljoni eiro, 2014.gadā, saskaņā ar 2014.gada 4.novembra RD sēdi, -56,1 miljons eiro un 2015.gadā plānots, ka deficīts sasniegs -55,6 miljonus eiro. Viņš atzīmēja, ka Rīgas pilsētas budžeta deficīts un pārpalikums ir būtiskākie pašvaldības vadītāja darba vērtējuma kritēriji, kas parāda, cik sabalansēts ir pašvaldības budžets.

Ņemot vērā galvaspilsēta budžeta tendenci, ļoti saraucošs ir fakts, ka otrdien ir plānots lēmums par RD Revīzijas komisijas likvidēšanu, uzsvēra Lapiņš. Viņš skaidroja, ka komisija izveidota 1994.gadā, tā šobrīd pakļauta 60 RD deputātiem un komisijas sastāvā ir deputāti no visām frakcijām. Lapiņš vērsa uzmanību, ka RD priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) uzskata, ka šāda komisija nav vajadzīga. Viens no iemesliem, kāpēc tā nav vajadzīga, ir tas, ka eksistē Audita un revīzijas pārvalde, kurā funkcijas daļēji pārklājas.

Tomēr Lapiņš vērš uzmanību, ka Audita un revīzijas pārvalde ir tiešā pakļautībā RD priekšsēdētājam, taču Revīzijas komisija ir pakļauta visiem deputātiem. Audita un revīzijas pārvaldes darbinieki var baidīties "ziņot lietas", uzsvēra RD NA frakcijas priekšsēdētāja vietnieks. Viņaprāt, tas, ka pārvalde ir domes priekšsēdētaja pakļautībā ir interešu konflikts, tāpēc RD NA frakcija aicina nelikvidēt komisiju.

Iepazīstinot žurnālistus ar RD budžeta analīzi, Lapiņš norādīja, ka viņu māc bažas, ka ar metodi "gāzi grīdā" dome nespēs atmaksāt aizņēmumus. Viņaprāt, jau tagad dome nodarbojas ar "masveida īpašumu izpārdošanu". "Es nesaku, ka tas ir slikti, bet slikti ir tas, ka viss tiek pārdots, jo nav naudas budžetā," skaidroja Lapiņš. Līdz ar lielo deficītu pilsētai nav naudas attīstībai, tai skaitā biznesa inkubatoru veidošanai. "Ja netiek investēts tagad, tad nākotnē budžets būs vēl katastrofālākā stāvoklī."

NA pārstāvis norādīja, ka viņa veiktā budžeta analīze apliecina, ka pašvaldības finanšu dati liecina par klaju nesaimnieciskumu, naudas aprites necaurspīdīgumu un ilgtspējas apdraudējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!