Foto: F64
Trīs Saeimas opozīcijas frakciju - Tautas partijas (TP), LPP/LC un "Saskaņas centra" - deputāti ceturtdien iesniedza lēmumprojektu par neuzticības izteikšanu iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei (JL).

Šo Mūrnieces demisijas pieprasījumu izskatīs parastajā kārtībā, kārtējā Saeimas sēdē nākamnedēļ. Ārkārtas sēdi par demisiju var sasaukt piecu dienu laikā pēc pieprasījuma iesniegšanas. TP preses sekretārs Arno Pjatkins skaidroja, ka opozīcija uzskatīja, ka to darīt nav vērts.

Demisijas pieprasījumu parakstīja TP deputāti Antra Rugāte, Vents Armands Krauklis, Māris Ārbergs, Māris Kučinskis un Oskars Spurdziņš, LPP/LC pārstāvji – Andris Bērziņš, Jānis Dukšinskis un Ainars Baštiks, kā arī SC frakcijas vadības pārstāvji Jānis Urbanovičs un Vitālijs Agešins.

Vēl vienas opozīcijas frakcijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) vadītājs Jakovs Pliners portālam "Delfi" sacīja, ka frakcija par šo jautājumu vēl lems, taču, ja demisijas pieprasījums nonāks Saeimas darba kārtībā, to varētu atbalstīt.

Pliners paskaidroja, ka PCTVL vispārīgi atbalsta Valda Dombrovska (JL) valdību, jo tās gāšana ekonomiskās krīzes apstākļos nebūtu pieļaujama, taču PCTVL nenes ne morālu, ne politisku atbildību par valdības un tās atsevišķu ministru darbu.

Ja visas opozīcijas frakcijas atbalstīs Mūrnieces demisiju un visi šo frakciju deputāti piedalīsies sēdē, tad kopumā opozīcijai būs vienas balss pārsvars – tai ir 50 no 100 Saeimas deputātu mandātiem, taču viens koalīcijas deputāts Leopolds Ozoliņš (ZZS) ilgstoši slimo un sēdēs nepiedalās.

JL priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa portālam "Delfi" norādīja, ka mazākuma valdības darbs pirms svarīgiem balsojumiem ļoti bieži ir saistīts ar individuālu opozīcijas deputātu uzrunāšanu un pārliecināšanu.

Jau ziņots, ka premjers Valdis Dombrovskis (JL) kategoriski noraida "jebkādus Tautas partijas (TP) iniciētus provokatīvus mēģinājumus pieprasīt iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (JL) demisiju" un aicina visus Saeimā pārstāvētos politiskos spēkus šādas iniciatīvas neatbalstīt.

TP Saeimas deputāts Kārlis Leiškalns ceturtdien paziņoja, ka Dombrovskim saistībā ar "Neo lietā" policijas veikto kratīšanu žurnālistes Ilzes Naglas dzīvoklī būtu jāprasa iekšlietu ministres demisiju.

Viņaprāt, iespēja, ka premjers varētu prasīt Mūrnieces atkāpšanos ir "50 pret 50", bet tas, ka to prasīs opozīcija – "99 pret vienu". Leiškalns uzskata, ka policijas rīcība bijusi nesamērīga, "līdzīgi kā Bauskā, kur pret trīs protestētājiem aizsūtīja specvienību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!