Foto: LETA
Opozīcijā esošās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) deputāti plāno vērsties Satversmes tiesā (ST) saistībā ar krīzes ietekmē sarukušo pensiju kompensēšanu.

Pieteikumu ST plānots iesniegt nākamnedēļ, kad to parakstīs 20 SC deputāti, aģentūrai LETA pastāstīja parlamentārietis Andrejs Klementjevs (SC). Viņš skaidroja, ka ST plānots apstrīdēt likuma "Par valsts pensiju" normas, saskaņā ar kurām kapitāla indekss krīzes ietekmē negatīvi ietekmēja pensiju apmēru daļai pensionāru.

Klementjevs uzsvēra - nav taisnīgi, ka cilvēki, kuri strādāja vienādos apstākļos, maksāja līdzīgas sociālās apdrošināšanas iemaksas, saņem par 20% līdz 30% atšķirīgu pensiju, jo pensionējās dažādos gados. Turklāt kapitāla indeksu šie cilvēki nevarēja ietekmēt.

Tādēļ deputāti aicina pārrēķināt krīzes ietekmē sarūkušās pensijas. Iepriekš gan Finanšu ministrijas pārstāvji izteikušies, ka Eiropas Komisija var uzsākt pārkāpuma procedūru par tik lieliem budžeta izdevumiem pensiju kompensēšanai, norādīja deputāts. Savukārt ST lēmums varot "attaisnot" šos izdevumus.

Kā ziņots, Labklājības ministrija (LM) plāno sagatavot priekšlikumus, lai ierobežotu vecuma pensiju ietekmējošā apdrošināšanas iemaksu algas indeksa svārstības, kas nozīmētu mazāku krīzes ietekmi uz pensijas apmēru.

Vecuma pensijas aprēķināšanā izmanto kapitāla indeksus par iepriekšējiem gadiem līdz pensijas piešķiršanas gadam. Ekonomiskās un finanšu krīzes izraisītais sociālo iemaksu veicēju skaita un algu samazinājums šos indeksus attiecīgajos gados ir ietekmējis negatīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!