Foto: F64

Latvijā uz laiku apstādināta kādreiz skaļi pieteiktā mentoru programma patvēruma meklētājiem un bēgļiem, kuras mērķis bija palīdzēt šiem cilvēkiem integrēties Latvijas sabiedrībā, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto".

Divu organizāciju konflikta dēļ programma apturēta – Sociālas integrācijas fonds (SIF), kas atbild par naudas sadalījumu bēgļu integrācijai, šomēnes lauzis līgumu ar organizāciju "Patvērums "Drošā māja"" ("Drošā māja"), vēsta LTV.

Raidījums atgādina, ka 2016. gada nogalē biedrība "Drošā māja" uzvarēja SIF rīkotājā konkursā un pusotru gadu nodrošināja bēgļiem sociālos darbiniekus un mentorus. Profesionāļu darbu apmaksā no Eiropas struktūrfondiem, turklāt neliela finansējuma daļa ir arī no budžeta. Par naudas tērēšanu ir atbildīgs SIF. Kopumā šajā laikā "Drošajai mājai" samaksāt aptuveni 170 000 eiro.

SIF apgalvo, ka "Drošā māja" patvēruma meklētājiem un bēgļiem palīdzējusi nekvalitatīvi un tāpēc līgums ar to pārtraukts pirms termiņa.

SIF pārbaudījis, kā "Drošās mājas" sociālie darbinieki dokumentē padarīto un secinājis, ka klientu lietas esot paviršas, nevienā neesot sarunu aprakstu, nav iespējams saprast, kas ir un nav izdarīts. Par nepilnībām esot vairākkārt runāts, bet "Drošā māja" ieteikumus esot ignorējusi.

Pati organizācija "Drošā māja" šādus pārmetumus uzskata par nepamatotiem, norādot, ka konkrētas prasības dokumentu aizpildīšanai parādījušas tikai šā gada sākumā.

Savukārt SIF esot arī zināms par vairākiem gadījumiem, kas parādot, ka "Drošās mājas" mentoringa sistēma darbojoties slikti. Sarunājoties ar pašiem bēgļiem konstatēts, ka vairāki no viņiem pat nezinot, kā izskatās viņu mentors – cilvēks, kuram, teorētiski, jābūt bēgļa atbalsta personai Latvijā.

SIF direktore raidījumam stāstījusi, ka kādai patvēruma meklētājai veikta operācija, kuras rezultātā sievietei vairs nevarot būt bērnu. Taču par to paciente esot uzzinājusi tikai mēnesi pēc operācijas.

"Drošās mājas" vadītāja Sandra Zalcmane gan šiem pārmetumiem nepiekrīt sakot, ka "bija līdzi mentors brīdī, kad klients gāja uz tikšanos ar ārstu. Mums šobrīd un šinī situācijā kā reiz bija piesaistījis tulks, kurš pats ir medicīnas darbinieks. Tātad viņam bija ļoti vienkārši izskaidrot šo terminoloģiju par to, kas tur notika".

"de facto" vēsta, ka raidījumam neesot iespējams pārliecināties par to, kas tieši noticis šajā situācijā, jo pieejamie dokumenti ir pretrunīgi un nepilnīgi, bet ģimenes locekļi atteikušies sniegt interviju.

LTV uzrunājusi arī citus cilvēkus, kuri ir saskārušies ar "Drošās mājas" mentoru programmu, taču nedz bijušie mentori, nedz bēgļi neesot bijuši gatavi runāt ar žurnālistiem pat tad, ja viņiem tiktu nodrošināta anonimitāte.

Savukārt "Drošās mājas" vadītāja šādus pārmetumus noliegusi.

Kā vēsta LTV, mentoru programma pagaidām ir apturēta un SIF pats pieņēmis darbā sociālo darbinieku. Fondā apgalvo, ka tas ir pagaidu solis, jo jau ir izsludināts jauns konkurss, taču to "Drošā māja" ir apstrīdējusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!