Foto: Mango

Latvijas hokeja leģenda Sandis Ozoliņš, kurš Saeimas vēlēšanās no "Latvijas attīstībai" saraksta tomēr nestartēs, bija plānots kā partijas priekšvēlēšanu zvaigzne, pauda aptaujātie politikas eksperti.

"Latvijas Faktu" direktors Aigars Freimanis norādīja, ka "Latvijas attīstībai" tiecās pulcēt atpazīstamus cilvēkus, kas ir savas jomas profesionāļi, un Ozoliņš esot iecienīts Latvijas sabiedrībā. Ozoliņa lēmumu tomēr nestartēt vēlēšanās no "Latvijas attīstībai" saraksta Freimanis saista ar partijas iekšējām problēmām - sponsoru aiziešanu, distancēšanos un nespēju mobilizēties, kas sākusies pēc neveiksmes Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Viņš uzskata, ka "90.gadu sākumā varēja iekļūt Saeimā tikai ar atpazīstamību - dzejnieki, diktori, aktieri, kuri izgājuši cauri Saeimai, bet neko paliekošu nav atstājuši. Tagad ir grūtāk, jo vēlētājs saprot, ka sports un politika nav viens un tas pats".

Uz jautājumu, vai Ozoliņš būs liels zaudējums partijai vēlēšanās, sociologs atbildēja, ka tas būtu pārspīlēti, jo reitingos lielas izmaiņas pēc Ozoliņa paziņojuma par kandidēšanu vēlēšanās nav bijušas. "Ozoliņa ienākšana vai aiziešana neko būtisku partijas reitingos nav devusi," atzina Freimanis.

Savukārt "Providus" pētniece Iveta Kažoka teica, ka Ozoliņš rīkojies pareizi, nekandidējot vēlēšanās no "Latvijas attīstībai". "Manuprāt, Ozoliņa lēmums ir prātīgs, jo ir labi objektīvi novērtēt savas spējas darboties politikā. Ozoliņš parāda spējas būt paškritiskam, nekad nepārmetīšu cilvēkam, kurš saprot, ka vismaz šobrīd politika nav viņa vieta," viņa sacīja.

Pētniece norādīja, ka "Latvijas attīstībai" Ozoliņa lēmums ir liels zaudējums, jo viņi bija rēķinājušies ar Ozoliņu kā spilgtu priekšvēlēšanu zvaigzni. Reizē Kažoka vērsa uzmanību uz to, ka mūzikas un sporta zvaigznēm tomēr politikā īstu panākumu neesot.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka Ozoliņš divus mēnešus pēc paziņojuma par aiziešanu no sporta un iesaistīšanos politikā nolēmis Saeimas vēlēšanās tomēr nestartēt.

"Latvijas attīstībai" dibinātājs Einars Repše piektdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja, ka faktisku darbu organizācijā "Latvijas Nākotnes forums" Ozoliņš nemaz nesāka. Viņš norādīja, ka Ozoliņš paudis pārsteigumu par sabiedrības attieksmi pret viņa vēlmi iesaistīties politikā.

Nekādu domstarpību Repšem ar Ozoliņu neesot bijis. Vienlaikus Repše pieļāva iespēju, ka Ozoliņš varētu iesaistīties kādā citā politiskajā partijā. Uz jautājumu, vai tiek pieļauts, ka Ozoliņš varētu iesaistīties "Vienotībā", Repše atbildēja: "Tā nebūtu sliktākā izvēle."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!