Foto: LETA
4. maijs ir Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas diena. Latvijas PSR Augstākās padomes deputāti, pieņemot deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, 1990. gada 4. maijā oficiāli izbeidza padomju okupāciju. Nu jau otro gadu Latvijas valsts simtgades birojs aicina Latvijas atdzimšanas dienu daudzināt, svinot Baltā galdauta svētkus. Portāls "Delfi" piedāvā iepazīties ar spilgtāko svētku pasākumu izlasi.

4. maijs šogad pasludināts arī par Latvijas valsts simtgades svinību atklāšanas dienu. Latvijas pierobežā akcijā "Apskauj Latviju" stādīs simtgades ozolus. Šajā laikā arī atzīmē 100 gadus kopš vēsturiskā Latgales lēmuma apvienoties ar Kurzemi un Vidzemi, lai izveidotu neatkarīgu Latvijas valsti.

Plašākā svētku programma kā allaž 4. maijā ieplānota Rīgā. No 4. maija pulksten 10 līdz 5. maija pulksten 22 pie Brīvības pieminekļa kopīgiem spēkiem taps floristikas objekts "Ziedu Latvija". Pulksten 12 pie Brīvības pieminekļa notiks svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija, pulksten 14 būs Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestru defilē un apvienoto pūtēju orķestru koncerts.

No pulksten 11 līdz 23 kinoteātrī "Splendid Palace" notiks 4. maija Latvijas filmu maratons, kurā varēs redzēt jaunākās animācijas, dokumentālās un spēlfilmas.

Koka ēku renovācijas centrā "Koka Rīga" Krāsotāju ielā 12 no pulksten 11 līdz 19 notiks pasākums "Balti galdauti, baltas domas". Programmā iekļauts koncerts, motociklu parāde, zīmējumu teātra izrāde, bet Brīvības bulvāra liepu alejā posmā no Merķeļa līdz Elizabetes ielai no pulksten 12 līdz 18 noritēs Brīvības bulvāra svētki.

Vērmanes dārzā no pulksten 12 līdz 18 būs pasākums "Zinu, zinu tēva sētu", piedaloties bērnu un jauniešu folkloras kopām no dažādām pilsētām, būs arī tautastērpu parāde un sadziedāšanās. No 13 līdz 14.15 maršrutā no Rātslaukuma līdz Vērmanes dārzam gaidāms gājiens "Uzvelc savu tautastērpu par godu Latvijai!".

Pie Kārļa Ulmaņa pieminekļa pulksten 13 tiks stādīts Latvijas valsts simtgades ozols akcijas "Apskauj Latviju" ietvaros.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē no pulksten 14 līdz 17 ieplānots koncerts "Sapnis par Rīgu", piedaloties Rīgas kamerkorim "Ave Sol", diriģentam Andrim Veismanim un Jurģim Cābulim, pianistei Agnesei Egliņai. Ielūgumi pieejami Rīgas Kongresu nama "Biļešu paradīzes" kasē.

Kalnciema kvartālā no pulksten 17 līdz 23 iecerēta svētku programma, kurā Latvijas kino un mūzikas vakars, aktivitātes bērniem un jauniešiem, Zemessardzes orķestra bigbenda priekšnesums kopā ar Ediju Šnipki un Alisi Kanti, Imanta Dakša koncerts un 4. maija filmu maratona seanss.

Koncerts "Latvija, dziedu Tev" pulksten 18 notiks Rīgas Kultūras centrā "Iļģuciems" - muzicēs vokālā grupa "Latvian Voices".

Koncerts "Rīta cēliens" Lielajā ģildē sāksies pulksten 19, piedalīsies orķestris "Rīga", Latvijas Zemessardzes koris "Stars", jauktais koris "Jasmīnas koris", kamerkoris "Fortius". Diriģents Valdis Butāns. Solisti: Ilona Bagele, Andris Ludvigs un Rihards Mačanovskis. Teicēji: Rēzija Kalniņa un Andris Keišs. Ielūgumi "Biļešu paradīzes" kasēs no 24. aprīļa.

11. novembra krastmalā no pulksten 17 līdz 24 ieplānots pasākums "Pavasaris. Roks. Daugava", kurā muzicēs "Linga", Ivo Fomins, "Tumsa" un "Autobuss debesīs", Juris Kulakovs, Ieva Akuratere, Kristaps Krievkalns. No pulksten 22 notiks starptautiskās uguņošanas sacensības.

Foto: Publicitātes foto

Alūksnē 4. maijā pulksten 13.30 Tempļakalna parka teritorijā, Tempļakalna ielas galā netālu no jaunā gājēju tilta gaidāma akcija "Apskauj Latviju" ar simtgades ozolu stādīšanu. Savukārt pulksten 15 Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā un baznīcas dārzā būs vēsturisko ērģeļu svētki "Latvija - ērģeļu zeme". Piedalās ērģelniece Ilona Birģele, solists, bass Krišjānis Norvilis. Pēc koncerta svētku svinēšana, sarunas pie balti klāta saimes galda.

Cēsīs 4. maijā pulksten 17 Vidzemes koncertzālē iecerēts pasākums "Sadziedāsim, sadancosim PAR Latviju". Koncerts iecerēts kā sadziedāšanās un sadancošanās svētki dziedātājiem un dejotājiem kopā ar skatītājiem. Skanēs tādas dziesmas kā "Cielaviņa", "Mēmā dziesma", "Saule, pērkons, Daugava", "Zaļā dziesma". Pasākuma muzikālās daļas vadītājs ir Emīls Zilberts, režisore - Gunita Bārda. Koncertā piedalīsies Cēsu Kultūras un Tūrisma centra kori, ansambļi un solisti. Dančus spēlēs "Dzieti", dejos "Randiņš", "Dzirnas", "Raitais solis". Pēc koncerta būs balle ar orķestri "Cēsis". Sēdvietu var rezervēt, izņemot ieejas kartes Vidzemes koncertzāles "Cēsis" vai citās "Biļešu paradīzes" kasēs.

Kandavas kultūras namā 4. maijā no pulksten 11 līdz 13 piekto gadu noritēs tradicionālā pupu stādīšanas akcija "No mazām domām izaug lieli darbi". Būs ģimeņu spēles, skanēs mūzika, svētku uzrunas, pie baltā galdauta varēs dalīties ar līdzpaņemtiem našķiem. Mazajā Skolas ielā stādīs ozolus Latvijas simtgadei. Kandavā līdz 2021. gadam plānots iestādīt 100 ozolus.

Liepājā noritēs gadskārtējā 4. maija Bruņoto spēku diena, kas sāksies pulksten 9.30 ar dievkalpojumu Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē. Savukārt pulksten 11.30 Jūras ielā sāksies Latvijas un ārvalstu bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Jaunsardzes vienību, un tehnikas parāde, ko tiešraidē varēs skatīties arī Latvijas Televīzijā.

Parādē piedalīsies vairāk nekā 500 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju glābēju un jaunsargu. Parādi komandēs Jūras spēku flotiles komandieris flotiles admirālis Ingus Vizulis, bet to pieņems valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Leonīds Kalniņš.

No pulksten 12.30 līdz 16.30 pie koncertzāles "Lielais Dzintars" un Liepājas promenādē varēs vērot militārā ekipējuma, bruņojuma un tehnikas izstādi, Nacionālo bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts policijas paraugdemonstrējumus. Tirdzniecības kanālā varēs skatīt Jūras spēku flotiles un Valsts robežsardzes kuģus. Pasākumā piedalīsies arī Latvijā izvietotā NATO spēku integrācijas vienība.

Mārupē pulksten 11 kultūras namā un iekšpagalmā 4. maijā notiks Baltā Galdauta svētki "Apskauj Mārupi". Būs pavasara gadatirgus, degustācijas, radošās darbnīcas, kā arī ar velobraucienu tiks atklāta aktīvā tūrisma sezona. Būs grāmatu apmaiņa, dziesmas un dejas, kā arī ekskursijas un filmas skatīšanās.

Mērsragā 4. maijā pulksten 11 dos startu tradicionālajām orientēšanās sacensībām. Dalībniekus finišā sagaidīs balti klāts galds, pašcepta maize un silta tēja. Turpinājumā plānota simtgades ozolu stādīšana pie Mērsraga tautas nama.

Priekuļos 5. maijā pulksten 18 kultūras namā, Selekcijas ielā 6a, būs koncerts, kas veltīts Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas dienai "Savējie sapratīs". Piedalīsies Goran Gora un Rīgas Skolēnu pils meiteņu kamerkoris "Tonik".

Rēzeknē Latgales vēstniecības "Gors" Lielajā zālē 4. maijā pulksten 19 skanēs Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas dienas un Latgales kongresa simtgadei veltīts svētku koncerts. Piedalās Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un ērģelniece Iveta Apkalna. Programma – Riharda Dubras jaundarba "Marija" pirmatskaņojums. Skanēs arī Pētera Vaska "Gloria" un Jāņa Aišpura "Piesaukšana. Tiešraidē koncertu varēs skatīties Latvijas Televīzijā un klausīties Latvijas Radio "Klasika". Ieeja ar ielūgumiem.

Savukārt Festivāla parkā, Pils ielā 17, paredzēta 4. maija daudzināšana ar etnogrupu "Laimas Muzykanti", kapelu "Dziga", folkloras draugu kopu "Vīteri", "Upīte". Līdzi vēlams ņemt groziņus.
Svētku svinēšana visas dienas garumā no pulksten 9 līdz 18 būs arī pie pieminekļa "Vienoti Latvijai", Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā un Skvērā pie upes. Notiks velobrauciens, muzikāli sveicieni, skrējienspēle, svētku koncerts, orientēšanās labirints, radošās darbnīcas un literārie lasījumi.

Foto: LETA

Salaspilī 4. maijā pulksten 12 kultūras namā "Rīgava", pieminot 1990. gada 4. maiju, varēs sēt puķes, stādīt kokus un kopīgi klāt svinību galdu. Plānota sadziedāšanās un sadejošanās, fotografēšanās, meistardarbnīcas. Darbosies grāmatu apmaiņa. Diskusiju zonā plānotas sarunas ar spilgtām Salaspils personībām: Knutu Skujenieku, rakstnieku Jāni Ūdri, vēsturnieku Jāni Šiliņu, vides žurnālisti Vaidu Salcēviču, NBS virsnieku majoru Pēteri Plečkenu, "Jāņa sēta" galveno redaktoru un ekonomģeogrāfu Jāni Turlaju, ainavu arhitekti Daigu Veinbergu. Iejusties palīdzēs radiožurnālists un producents Dzintars Tilaks.

Skultē 4. maijā pulksten 12.30 akcijas "Apskauj Latvija" ietvaros ozolu stādīs pie Politiski represēto pieminekļa Liepiņa ielā, aiz mājām "Egles". Ozolu stādīs politiski represēto ģimene. "Akmens ir senākā būtne, ar ko cilvēks ir dzīvojis no pasaules sākumiem. Klusējošā akmens stāsts par pagātni, ko tas ir redzējis un piedzīvojis, ko dzirdējis un pārdzīvojis," vēstīts pasākuma aprakstā.

Valkas novadpētniecības muzejā Baltā galdauta svētki pulksten 13 veltīti valcēnietim, grāmatniekam, mecenātam Jānim Rauskam. Muzejā valcēnieši uzsāks kopīgi veidot savas kopienas, dzimtas grāmatu – Valkas stāstu grāmata. Interesenti varēs apskatīt nelielu izstādi par Rausku. Paredzēta atraktīva radošā darbnīca jauniešiem. Saimes istabā uz lielā galda būs uzklāts Baltais galdauts un cienastam Ziemeļvidzemes tēja ar svētku kliņģeri.

Vecpiebalgā Kārļa Skalbes memoriālajā muzejā "Saulrieti" 4. maija un Baltā galdauta svinības sāksies pulksten 12. Iecerēts prezentēt audēju kopas ''Vēverīšas'' īpaši ''Saulrietiem" austo, balto galdautu, kā arī atklāt Pētera Korsaka fotogrāfiju izstādi ''Kārlis Skalbe. Pārnākšana'' u.c.

Viļķenē 4. maijā pulksten 12.30 stādīs Latvijas simtgades spēka un garīguma ozolu Baumaņu Kārļa dzimtajā vietā. Ozols kalpos kā godinājums – latviešu tautas modinātājam, iedvesmotājam un virzītājam. Pasākumā Baumaņu Kārļa dziesmu garu un spēku izdziedās Limbažu ģimnāzijas koris, ozolu stiprinās folkloras kopa "Delve". Degs ugunskurs, būs balti klāts svētku galds, silta biezputra.

Vairāk par 4. maija pasākumiem Latvijā un pasaulē lasiet Latvijas valsts simtgades biroja sagatavotajā apkopojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!