Foto: Valsts vides dienests

Ādažu novada dome saņēmusi jaunu informāciju par analīžu rezultātiem Vējupē, kas liecina par paaugstinātu svina saturu piesārņojuma koncentrētākajās vietās, tādēļ dome aicina iedzīvotājus pagaidām nelietot Vējupes ūdeni, nemakšķerēt un atturēties no ziemas peldes Vējupē, informēja Ādažu novada domes Sabiedrisko attiecību daļas pārstāve Monika Griezne.

Sākotnējās analīzes gan liecināja, ka ūdens kvalitāte Vējupē atbilst virszemes ūdens kvalitātes normām, pastāstīja Griezne.

Reaģējot uz Valsts vides dienesta šodien saņemto ziņu, domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks ("Reģionu alianse") sasaucis Civilās aizsardzības komisijas sēdi, kas notiks rīt, 24.februārī, plkst.16 Ādažu novada domē, Gaujas ielā 33A.

Ādažu novada dome aicina iedzīvotājus ievērot piesardzību un nelietot Vējupes ūdeni, nemakšķerēt Vējupē un atturēties no ziemas peldēšanās, līdz netiks noskaidrota Vējupes piesārņojuma ietekme uz sabiedrības veselību un drošību.

Kā Ādažu novada domi informēja Valsts vides dienests, Vējupē nonākusi uz polimēra bāzes veidota krāsviela, kas satur azokrāsvielas funkcionālās grupas un svinu. Valsts vides dienests norāda, ka "Bior" veiktās analīzes Vējupē neatspoguļo kopējo Vējupes ūdens kvalitāti, jo, lai identificētu iespējamā piesārņojuma ķīmisko sastāvu, paraugi tika ņemti vietās ar augstu piesārņojuma koncentrāciju, uz ko norādīja koši rozā krāsa, cenšoties iegūt iespējami "tīrāku" un neatšķaidītāku analīžu materiālu.

Kā uzsver pašvaldība, būtisks esot fakts, ka ūdens paraugi, kas ņemti vietās ar mazāku piesārņojuma koncentrāciju, uzrāda Vējupes ūdens atbilstību virszemes ūdens kvalitātes normatīviem. Piesārņojums koncentrēts vietās, kur ūdens iekrāsojies rozā krāsā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!