Foto: F64

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 21. decembrī pabeigusi kādreiz pazīstamā uzņēmuma "Kolonna" grupas dibinātājas un bijušās īpašnieces uzņēmējas Ievas Plaudes-Rēlingeres bankrota procedūru, liecina ieraksts Maksātnespējas reģistrā.

No Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" Maksātnespējas datu bāzē pieejamās informācijas izriet, ka tādējādi pabeigta 2010. gadā sāktā Plaudes-Rēlingeres maksātnespējas procesa lieta. Plaudes-Rēlingeres maksātnespēja tika atzīta 2011. gada 1. novembrī. Par viņas administratori iecelta Santa Kovaļevska (iepriekš – Strode), bet bankrota procedūrai tika noteikts piecu gadu termiņš. Šajā laikā vairākkārt grozīts viņas mantas pārdošanas un kreditoru prasījumu apmierināšanas plāns.

Kā izriet no Maksātnespējas datu bāzē pieejamās informācijas, Plaudei-Rēlingerei piederošo nekustamo īpašumu Valmierā bija paredzēts pārdot pēc tam, kad "Baltic Cosmetic Holding", kura saistību nodrošināšanai šis īpašums bija ieķīlāts "Latvijas Pasta bankā", būs dzēsis kredītu bankai un no šī īpašuma pārdošanas iegūtos līdzekļus būs iespējams novirzīt Plaudes-Rēlingeres saistību dzēšanai. Tomēr īpašums 2015. gadā pārdots izsolē par vairāk nekā 56 000 eiro, lai gan saistības pret banku nav bijušas dzēstas saistībā ar AS "Reverta" iesniegto prasību pret "Baltic Cosmetic Holding" un tās nodrošināšanu – kontu un līdzekļu apķīlāšanu 1,48 miljonu eiro apmērā. Iegūtā summa novirzīta "Baltic Cosmetic Holding" saistību dzēšanai.

Tiek atzīmēts, ka Maksātnespējas administrācija paudusi viedokli, ka uz ķīlas devējiem nav attiecināmas likumā noteiktās galvinieka tiesības vērsties ar regresa prasību pret parādnieku, tādēļ Plaudei-Rēlingerei nav tiesību vērsties ar regresa prasību pret "Baltic Cosmetic Holding". Turklāt šai sabiedrībai sākts maksātnespējas process, kas apliecina, ka būtu nelietderīgi vērsties pret to ar regresa prasību.

Savukārt attiecībā uz "Kolonna Limited" kapitāla daļām tiek atzīmēts, ka divām šīs sabiedrības kapitāla daļām, kas atbilst 100 % uzņēmuma apmaksātā pamatkapitāla, nav komerciālas vērtības, secinājusi AS "Auditorfirma BDO". Turklāt Plaude-Rēlingere atzīmējusi, ka šīs daļas jau iepriekš pēc AS "Reverta" prasības reģistrētas uz ieceltā pārvaldnieka Endrjū Šimmina vārda, jo "Reverta" Menas salas Augstākajā tiesā vērsusies ar prasību par kapitāldaļu apķīlāšanu. Daļas nodotas viņa pārvaldīšanā.

Tiesa 2013. gadā pieņēmusi lēmumu par parādnieces mantas, kas atrodas pie trešajām personām, nodošanu viņas administratorei. Gan Plaude-Rēlingere, gan viņas maksātnespējas administratore vairākkārt vērsušās pie "Revertas", lūdzot atbrīvot kapitāldaļas no apķīlājuma un nodot tās administratorei izsoles organizēšanai, taču atbilde uz to nav saņemta, kā arī kapitāldaļas nav atbrīvotas no aresta.

"Reverta" Menas salas tiesā paskaidrojusi, ka pastāv bažas par administratores kompetenci, rīkojot kapitāldaļu izsoli, kā arī to, ka daļas tiks atdodas parādniecei un vēlāk nobēdzinātas no maksātnespējas procesa kreditoriem. Tieslietu ministrija administratorei, kura tur bija vērsusies pēc skaidrojuma, atbildējusi, ka tad, ja parādnieka mantas pārdošanas rezultātā tiktu nesamērīgi palielinātas maksātnespējas procesa izmaksas, bet iegūto naudas līdzekļu apjoms būtu mazāks par izdevumiem, kas saistīti ar mantas pārdošanu, tad ir pamats uzskatīt, ka šādas darbības neatbilst maksātnespējas procesā iesaistīto personu interesēm, jo tiesāšanās Menas salā par vienu tiesas sēdi izmaksātu no 4000 līdz 7000 eiro, kā arī vēl papildus rēķināma samaksa par dokumentu tulkošanu, tiesas nodevām u.c., izriet no tiesas lēmuma.

Ne Plaudei-Rēlingerei, ne viņas administratorei nav šādu līdzekļu. Arī neviens no kreditoriem nepiekrita finansēt parādnieces maksātnespējas procesu un kapitāldaļu atbrīvošanu no apķīlājuma un nodošanu administratorei izsoles organizēšanai.

Turklāt 2015. gada 23. novembrī stājies spēkā spriedums par 5,03 miljonu eiro piedziņu no "Kolonna Limited" par labu AS "Swedbank". Jau vēstīts, ka "Swedbank" vērsās tiesā, lai piedzītu parādu no Plaudes-Rēlingeres, viņas dēla un uzņēmuma "Kolonna Limited", tostarp vēršot parādu piedziņu uz diviem īpašumiem Jaunajā ielā, Langstiņos, ko Plaude-Rēlingere atdāvināja savam dēlam neilgi pirms maksātnespējas procesa pasludināšanas, tādā veidā izņemot īpašumus no maksātnespējas procesa, padarot neiespējamu mantas piedzīšanu. Tiesa prasību apmierināja.

Plaudes-Rēlingeres rīcībā nav informācijas par to, ka "Kolonna Limited" būtu līdzekļi, kas ļautu segt šīs saistības. Saskaņā ar Jāņa Jurkāna vēstuli, viņaprāt, "Kolonna Limited" meitas sabiedrību kapitāla daļu vērtība ir 1,04 miljoni eiro. Savukārt sabiedrības saistības pret kreditoriem ir 2,5 miljoni pret "Swedbank", bet pret Krievijas "Domo Invest" – 10,39 miljoni eiro.

Tā kā spriedums pret "Swedbank" ir stājies spēkā, tad tiesu izpildītājs ir pārdevis "Kolonna Limited" piederošās SIA "Flīžu tirgus" kapitāla daļas un līdzekļi novirzīti kredīta segšanai. Tāpat arī "Reverta" ieceltais "Kolonna Limited" kapitāla daļu pārvaldnieks Šimmins informējis, ka uzņēmuma kontos esošie naudas līdzekļi – vairāk nekā 165 000 eiro, samaksāti pārvaldniekam par pienākumu veikšanu saskaņā ar Menas tiesas lēmumu. Tādējādi "Kolonna Limited" saistības ir vairāk nekā 15 miljoni eiro, kas gandrīz 15 reizes pārsniedz tās aktīvu vērtību.

Plaude-Rēingere izslēgusi "Kolonna Limited" kapitāldaļas no mantas pārdošanas un kreditoru prasījumu apmierināšanas plāna, lai nesamērīgi nepalielinātu maksātnespējas procesa izmaksas.

Pēc "Lursoft" datiem, Plaude-Rēlingere patlaban ieņem amatus vairākās sabiedrībās – viņa darbojas SIA "Projekts Brigita", SIA "Nordic Assets", SIA "Project Development Investments", SIA "LK Invest", kā arī AS "Lawrence Asset Management" valdēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!