Foto: Reuters/Scanpix

Aizsardzības ministrija piektdien saņēmusi informāciju par Krievijas bumbvedēja atrašanos neitrālajā gaisa telpā virs Baltijas jūras, tāpēc ministrs Artis Pabriks (V) vēlas no kaimiņvalsts saņemt precīzu informāciju par šajās dienās plānotajām Gaisa karaspēka militārajām mācībām, informēja Aizsardzības ministrija.


AM piektdien saņēma informācija par Krievijai piederoša tālās darbības bumbvedēja "TU-22M" atrašanos neitrālajā gaisa telpā virs Baltijas jūras. Pēc lidmašīnas pamanīšanas "nekavējoties aktivizēta Lietuvā izvietotā NATO gaisa telpas patrulēšanas lidmašīna objekta vizuālai identifikācijai", informēja AM.

Pabriks norāda, ka ņemot vērā rīt notiekošo referendumu, Aizsardzības ministrija vēlas saņemt precīzāku informāciju par šajās dienās reģionā starp Baltijas valstīm un Poliju notiekošajām Krievijas Gaisa karaspēka militārajām mācībām, kurās piedalās visa veida aviācijas vienības un liels skaits karavīru.   

"Nesaņemot precīzu skaidrojumu par šādu mācību rīkošanas mērķiem un uzdevumiem, Latvijas iedzīvotājiem varētu rasties priekšstats, ka Krievijas  stratēģiska līmeņa mācību un referenduma norise Latvijā ir savstarpēji saistīta", norāda  Pabriks.

Aizsardzības ministrs piektdien izteiks lūgumu Latvijas diplomātiem pieprasīt  Krievijas varas iestādes sniegt informāciju un skaidrojumu par šo mācību norisi.

Jau vēstīts, ka referendums par vēlētāju rosinātajiem Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu, paredzēts 18.februārī. Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK mēģināja apturēt referendumu, apstrīdot tā likumību Satversmes tiesā (ST). ST nolēmaierosināt lietu  pēc 30 Saeimas deputātu pieteikuma "krievu valodas referenduma lietā", tomēr pats 18.februārī paredzētais referendums netiek apturēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!