Foto: LETA

Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks 18. aprīlī Vašingtonā uzstājās konferencē "Vēsture atkārtojas: vai Baltija un Austrumeiropa atkal briesmās?", kurā norādīja, ka Eiropas valstīm skaidri jāparāda, ka tās savu brīvību ir gatavas aizstāvēt.

Viņš uzsvēra, ka Krievijas invāzija Ukrainā Rietumvalstis pārsteidza nesagatavotas, un šķiet, tikai tagad tās ir aptvērušas realitāti.

"Eiropa bija tik aizņemta ar savām iekšējām problēmām – ekonomiskās krīzes pārvarēšanu, Grieķijas iespējamo izstāšanos no eirozonas, ekstrēmisma pieaugumu dalībvalstīs, ka nespēja adekvāti reaģēt uz pēkšņo karadarbību pie tās robežām. Turklāt savstarpējās ekonomiskās saites ar Krieviju, Rietumvalstis bija padarījušas atkarīgas, tāpēc tās vilcinājās ar stingru un izlēmīgu rīcību," pauda Pabriks.

Viņš uzskata, ka Eiropas un īpaši Baltijas valstu iedzīvotājiem ir jāapzinās, ka cena, ko maksāsim par savas brīvības aizstāvēšanu, noteikti būs mazāka nekā verdzības cena.

Turklāt Eiropai ir jāatrod veids kā aizstāvēt savas intereses iepretim autoritārām valstīm: "Mums ir jābūt spējīgiem sevi aizstāvēt gan militāri, gan arī informatīvajā karā, kas ir īpaši grūti, jo preses brīvībai pretī tiek likta pilnīgi kontrolēta informācija."

Kā problēmu viņš norādīja arī militāro izdevumu samazināšanu Eiropas valstīs pēdējās desmitgades laikā, kamēr Krievija tos ir ļoti būtiski palielinājusi un attīstījusi savu militāro industriju.

Konferencē piedalījās arī bijušais Lietuvas premjerministrs Andrius Kubiļus (Andrius Kubilius), ASV analītiķis Pols Goubls (Paul Gouble), Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess (Toomas Hendrik Ilves) u.c. To rīkoja Apvienotā Baltijas Amerikas nacionālā komiteja.

Eiropas Parlamenta deputāts A.Pabriks ASV uzturas no 17. -19.aprīlim, lai tiktos ar atzītiem ekonomikas ekspertiem un piedalītos diskusijās par situāciju Ukrainā un Baltijā. Šodien 19. aprīlī A.Pabriks apmeklēs dievkalpojumu latviešu centrā Rokvillē, kā arī tiksies ar ASV dzīvojošiem latviešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!