Foto: LETA
Nākotnē Latvijas bruņotajiem spēkiem noteikti vajadzēs attīstīt armijas veterānu politiku, uzskata aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

Latvijā patlaban ir 2341 armijas veterāns. Tie ir cilvēki, kuri kaut reizi piedalījušies starptautiskajās misijās.

Aizsardzības ministra preses sekretāre Inga Saleniece pastāstīja, ka Latvijā par veterāniem līdzīgi kā Ziemeļvalstīs tiek uzskatīti tie karavīri, kuri kaut reizi ir piedalījušies starptautiskajās misijās, proti, bijuši karadarbības zonā. Kopumā kopš 1996.gada, kad Latvijas karavīri sāka dienestu starptautiskajās operācijās, līdz 2012.gada 31.decembrim tajās ir dienējuši 4312 karavīri, pildot dienesta pienākumus Bosnijā un Hercegovinā, Albānijā, Kosovā, Afganistānā, Irākā, Maķedonijā, Gruzijā un Somālijā. Daļa no šiem karavīriem ir dienējuši vairākās starptautiskajās operācijās.

Daļa no veterāniem turpina aktīvo dienestu, bet pārējie ir atvaļinājušies.

Ņemot vērā, ka šie karavīri ir izrādījuši īpašu drosmi un pabijuši spriedzes pilnos apstākļos, veterānu politikai nākotnē būs jāpievērš arvien lielāka vērība, uzskata Pabriks. Kādas konkrētas nākotnes iniciatīvas gan pagaidām vēl nav izstrādātas.

Saleniece gan atgādināja, ka pirmais atbalsts veterāniem pēc ministra iniciatīvas bija veterānu apliecību izdošana. Tās dod iespēju saņemt atlaides par pakalpojumiem un precēm. Atlaides gan sniedz tikai tie uzņēmumi, kuri labprātīgi iesaistījušies veterānu atbalstīšanā.

23.aprīlī, Svētā Jura dienā, Igaunijā pirmoreiz tika atzīmēta Veterānu diena, lai godinātu bijušos Igaunijas Aizsardzības spēku un Aizsardzības līgas (Kaitseliit) karavīrus. Pabriks gan nedomā, ka līdzīgu dienu vajadzētu ieviest arī Latvijā. Viņš norāda, ka šobrīd veterāni tiek godināti gan Armijas dienā 10.jūlijā, gan Lāčplēša dienā 11.novembrī. Tāpat starp 11.novembra un 18. novembra svētkiem ministrs vienmēr rīko tikšanos ar veterānu organizāciju pārstāvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!