Traģisko negadījumu, kad, raujot zobus vispārējā anestēzijā, no narkozes Balvos nepamodās jauns vīrietis, izraisījusi gan anesteziologa, gan zobārsta bezatbildība, jo abi pieļāvuši ļoti nopietnus pārkāpumus.

To, izmeklējot negadījuma apstākļus, konstatējusi Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcija, raksta "Diena".

Kā DELFI informēja, 3. decembrī Balvos stomatoloģes Lindas Bogdanovas privātpraksē Gulbenes rajona iedzīvotājam, 29 gadus vecajam Mārim N. rauti zobi vispārējā narkozē, pēc kuras pacients vairs nepamodās.

Pirms narkozes došanas anesteziologs nav izvērtējis slimnieka stāvokli, noskaidrojis, ar kādām slimībām viņš sirgst, kādus medikamentus panes. Inspekcija konstatējusi, ka mirušajam bijusi sirdskaite un bronhiālā astma, kas, iespējams, ietekmēja narkozē lietoto zāļu nepanesamību. Tā savukārt izraisīja šoku, un rezultātā iestājās nāve.

Zobu raušana notikusi nesertificētā kabinetā. Zobārste anesteziologu no Balvu slimnīcas pieaicinājusi nelegāli, kurš lietojis slimnīcas medikamentus un aparatūru, slimnieka stāvokļa kontrole narkozes laikā netika nodrošināta.

Pašlaik inspekcija raksta pārbaudes aktu, ko nosūtīs gan Zobārstu, gan Anesteziologu un reanimatologu asociācijām, ierosinot lemt par sertifikātu apturēšanu abiem mediķiem. Savukārt Ārstu biedrībai inspekcija lūgs izskatīt iespēju apturēt L. Bogdanovas prakses reģistrācijas apliecību, kas viņai liegtu turpināt darbu šajās telpās. Gan zobārstei, gan anesteziologam, kas deva narkozi, inspekcija uzliks maksimālo administratīvo sodu Ls 150, informē "Diena".

R. Bļodnieces rīcībā ir informācija, ka mirušā sieva vērsusies prokuratūrā, un nav izslēgts, ka pret abiem ārstiem varētu sākties tiesas process.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!