Foto: Reuters/Scanpix
Ar akcijā "Kara bērni" savāktajiem ziedojumiem rehabilitācija Latvijā tiks nodrošināta vairākiem desmitiem ukraiņu bērnu, kuri karā zaudējuši kādu no vecākiem, trešdien preses konferencē informēja akcijas galvenie rīkotāji "Rotary" kluba Latvijā vadītāja Mairita Solima.

Pagaidām sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Ukrainā, "Rotary" kluba biedriem Ukrainā un Kijevas bērnu fondu apzināti 42 bērni no kara pārņemtās teritorijas. Bērni ir vecumā no astoņiem līdz 16 gadiem un plānots, ka viņi Latvijā uzturēsies 10 - 14 dienas septembrī vai oktobrī. Bērni rehabilitācijas kursu izies centrā "Vaivari".

"Šobrīd sarakstā nav daudz bērnu – tie ir 42. Mēs pagaidām baidāmies uzrunāt vairāk," trešdien sacīja Solima.

Akcijas "Kara bērni" kulminācija gaidāma Dzintaru koncertzālē, kad 6.jūlijā labdarības koncertā uzstāsies daudz pazīstamu mūziķu gan no Latvijas, gan Ukrainas. Biļetes cena būs no desmit līdz 50 eiro un, ja izdosies izpārdot visas biļetes, tiks iegūti 48 tūkstoši eiro. Akcijas rīkotāji cer uz lielāku atsaucību, informāciju izplatot "Rotary" kluba biedriem arī citās pasaules valstīs. Koncerts sāksies ar ukrainas tautas dziesmu, bet noslēgsies ar Raimonda Tigula skaņdarbu.

Akcijai "Kara bērni" ir daudz atbalstītāju. Viens no tiem - kompānija "Ecolines", kas nodrošinās bērniem transportu par saviem līdzekļiem, savukārt LMT nodrošinās koncerta tiešraidi un cer, ka ziedotāji būs ne tikai no Latvijas, bet arī citās valstīs. Latvijas Televīzijā koncertu pārraidīs ierakstā.

Akcijas idejas autore uzņēmēja Solima sacīja, ka Latvija Ukrainai ir neticami tuvu un atgādināja, kā Latvijā '90.gados priecājās par katru atbalstu.

Akcijas partonese ir 12.Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), kura pauda, ka piedalīties šādā akcijā ir goda lieta un pienākums, jo karš ir milzīgs posts, kas piemeklē tautu un valsti. "Karš ir arī nolaupīta bērnība, šie bērni ir ievainoti līdz sirds dziļumiem. Ja ir iespēja palīdzēt kaut mazliet atgūt bērnību, ļaut kaut vai uz zināmu laiku atgūties no kara šausmām, es priecājos, ka ir iespēja to izdarīt," sacīja Mūrniece. Tāpat viņa izvirzīja jautājumu, vai šodien Eiropas valstis nezaudē interesi par Ukrainu un cik vienota var būt Eiropa, palīdzot Ukrainai.

Ukrainas vēstniecības Latvijā otrais sekretārs Kirils Voroņins pauda pārliecību, ka labdarības akcija tiks pamanīta, un pauda pateicību Latvijai, ka tā neatstāj Ukrainu vienu ar problēmām.

"Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta teica, ka gadījumā, ja ikviens noziedotu vienu, divus, desmit eiro kopā sanāktu ļoti laba raža. Šoreiz, viņasprāt, svarīga ir simboliskā puse, jo tas ir stāsts par vērtībām, ko gribam vai negribam pieļaut visas pasaules nākotnē.

"Ukrainai ir vajadzīga cerība, ka karš nav aizmirsts. Tas ir stāsts, kas ir mūsu vērtības. Latvijas sabiedrība ir piedzīvojusi represijas, karu, mums ir līdzīga vēsturiskā atmiņa. Latvijā ir ļoti labi, Ukrainā tā nav. Mēs varam vienot Eiropu, varam būt priekšgalā. Ja jums ir desmit eiro makā, dēļ viena eiro nepaliksim nabagāki, bet kāds būs laimīgāks," viņa aicināja ziedot.

Preses konferencē piedalījās arī dziedātājs Sergejs Jēgers, LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte, "Vaivaru" galvenā ārste Baiba Buša, "Rotary" kluba pārstāve filozofe Maija Kūle un vēl citi.

Akcijas ietvaros sadarbībā ar "Ziedot.lv" no 13.maija tiek atvērts ziedojumu konts un ziedojumu tālruņa numurs 90006382. Izveidota arī mājas lapa "karaberni.lv". Ziedojumu vākšana turpināsies arī pēc koncerta Dzintaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!