Foto: DELFI
Uzņēmumam „Riga fertilizer terminal” (RFT) pagaidām vēl nav izsniegta minerālmēslu pārkraušanas atļauja Kundziņsalā, portālu “Delfi” informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

Pēc notikumiem ASV Teksasas štatā 17.aprīlī, kad tur minerālmēslu ražotnē nogranda sprādziens, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) Kundziņsalas uzņēmumos uzdeva veikt padziļinātu pārbaudi saistībā ar kompleksa būvniecību, plānots pabeigt 17. jūnijā.

Līdzšinējā pārbaudes gaitā  ir radušās pamatotas šaubas par izsniegtās atļaujas atbilstību ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumam, tādēļ vēl tiks atkārtoti pārbaudīti atļaujas nosacījumi, norāda VARAM.

VARAM vēlas pārliecināties, ka Kundziņsalas termināla projekta īstenošanā tiek īstenotas visas vides prasības.

Kā atgādina ministrijā, diskusija par to, vai Kundziņsalā būvēt termināli ir jau divu gadu attālā pagātnē, jo izšķirošie lēmumi par termināla būvniecību tika pieņemti 2011.gada pirmajā pusē.

Ietekmes uz vidi novērtējuma procedūra RFT tika pabeigta 2011.gada 30.maijā un drīz pēc tam - 2011.gada jūlijā, Rīgas dome akceptēja RFT iecerētās darbības un būvvalde izsniedza būvatļauju.

Ministrs uzsver, ka RFT kā jebkura paaugstinātas bīstamības objekta būvniecībai ir jānorit saskaņā ar ietekmes uz vidi novērtējumu. "Tādēļ ir svarīgi ne tikai precīzi izvērtēt riskus pirms būvniecības, bet arī uzraudzīt, vai šie ieteikumi ir ņemti vērā būvniecības procesā. "

Patlaban RFT ir izsniegta B kategorijas piesārņojošās darbības atļauja, kas neatļauj veikt amonija nitrāta pārkraušanu un uzglabāšanu.

Tāpat arī pirms darbības uzsākšanas kompleksa drošības pārskatu izvērtēs Drošības policija.

Jau vēstīts, ka 17.aprīlī mākslīgā mēslojuma ražotnē ASV Teksasas štatā nogranda sprādziens, kurā ievainoti vairāk nekā 160, bet 12 cilvēki gājuši bojā.

Rīgas domes deputāti 2011.gadā akceptēja SIA "Riga fertilizer terminal" ieceri Kundziņsalā izveidot minerālmēslu pārkraušanas un īslaicīgas uzglabāšanas termināli.

Plānots, ka minerālmēslu terminālis Kundziņsalā, Rīgas Brīvostas teritorijā, aptuveni 12 hektāru platībā tiks uzbūvēts līdz 2014.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!