Foto: Publicitātes attēli
Pagaidu piemiņas vietu Zolitūdes traģēdijas teritorijā, Rīgā, Priedaines ielā 20, par 41 322 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), izbūvēs AS "Būvuzņēmums restaurators", liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamais paziņojums par noslēgto līgumu.

Kompānija konkursā uzvarējusi kā vienīgais pretendents.

Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāvji pauž pateicību biedrībai "Zolitūde 21.11.", kuras pārstāvji operatīvi un vienbalsīgi spēja vienoties par memoriāla konceptu, kā arī māksliniecei Artai Goldbergai par ieguldīto darbu, izstrādājot pagaidu memoriāla skices.

"Būvuzņēmums restaurators" ir lielākais un vecākais mākslinieciskās restaurācijas uzņēmums Latvijā, reģistrēts 1993. gadā. Kā liecina "Firmas.lv" informācija, tā pamatkapitāls ir 369 420 eiro un 2014.gadu uzņēmums noslēdzis ar 227 250 eiro peļņu, neto apgrozījums - 1,8 miljoni eiro. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Mareks Mamajs.

Uzņēmums restaurējis tādus valsts mērogā nozīmīgus objektus kā Svētā Pētera baznīca, Rundāles pils, Lielā ģilde, Leļļu teātris, Doms, Turaidas pils, Brīvības piemineklis, Šlokenbekas muiža, Jaunpils, Dundagas pils, Brāļu kapi un citus.

Kā ziņots, biedrība "Zolitūde 21.11." ir izvēlējusies sabrukušā veikala "Maxima" vietā uzstādāmā pagaidu memoriāla risinājumu - simbolisku gaismas stabu, kas tiecas uz debesīm, ar izgaismotiem skaitļiem "21.11.2013". Biedrība skices variantu konceptuāli atbalstīja, bet arhitekti un konstruktori to pēcāk precizēja.

Kopumā biedrībai tika piedāvātas četras pagaidu piemiņas vietas variantu skices, kuras izstrādāja Rīgas domes Īpašuma departamenta māksliniece Arta Goldberga. Viņa pastāstīja, ka, strādājot pie skiču izstrādes, lielu nozīmi pievērsusi simboliem. Piemiņas objektos māksliniece integrējusi betonu, kas simbolizē raupjo spēku un gruvešus, zem kuriem cilvēki gāja bojā, uz pusēm pārlauztu stiklu, kas simbolizē trauslo cilvēka dzīvību un pavērsiena punktu daudzo traģēdijā cietušo tuvinieku dzīvē, kā arī gaismu, kas simbolizē mūžīgo piemiņu.

Pagaidu memoriāls tiks izvietots nogruvušā lielveikala teritorijā - tur, kur iepriekš atradās ieeja veikalā. Uz tā plānots izvietot tekstu: "2013. gada 21. novembrī šajā vietā, Priedaines ielā 20, sagrūstot lielveikalam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki un vairāki desmiti tika ievainoti. Rīgas pilsētas dome, pieminot Zolitūdes traģēdiju, ir izveidojusi pagaidu piemiņas vietu kā pirmo simbolisko soli tautas piemiņai uz mūžu." Tekstu plānots izvietot vismaz trīs valodās - latviešu, krievu un angļu.

Pagaidu memoriāls tiks izbūvēts līdz otrajai traģēdijas gadadienai 21. novembrī. Memoriāls stāvēs vismaz divus gadus - aptuveni tik ilgs laiks vajadzīgs, lai pašvaldība vienotos ar traģēdijas vietas atlikušās ēkas saimniekiem par īpašumu apmaiņu un pastāvīgas piemiņas vietas izveidi.

2013. gada 21. novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!