Bijušā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas (FP) darbinieka Roberta Dirnēna un viņa brāļa Kaspara Aleksandrova radiniekiem pieder ievērojami nekustamie īpašumi un dārgas automašīnas. Naudas izcelsme ir nezināma, pastāv aizdomas, ka tā iegūta naudas atmazgāšanas shēmās, kas, pērkot īpašumus, legalizēta, vēstīja LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Saistībā ar pēdējo nedēļu laikā vairākos televīzijas sižetos un raidījumos izskanējušo informāciju par vairāku VID darbinieku iespējamiem pārkāpumiem VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone ir vērusies Ģenerālprokuratūrā. Savā vēstulē VID vadītāja lūdz ģenerālprokuroru pārbaudīt publiski izskanējušo informāciju minētajos televīzijas sižetos, portālu "Delfi" informēja dienestā.

"Tvitera" lietotāji ir sajūsmā par raidījumu un pielīdzināja to spraiga sižeta filmai. Daudzi cer sagaidīt atbilstošu amatpersonu rīcība, jo uzskata, ka nepieciešams veikt stingrāku uzraudzību finanšu darījumos.

VID ir pieņēmis lēmumu lūgt Ģenerālprokuratūru īstenot neatkarīgu pārbaudi arī tādēļ, ka VID Finanšu policijas pārvaldes pamatdarbības uzdevums – nodrošināt operatīvās darbības un izmeklēšanas veikšanu noziedzīgu nodarījumu atklāšanā un novēršanā valsts ieņēmumu jomā, kā arī VID ierēdņu un darbinieku darbībā - notiek saskaņā ar Operatīvās darbības likumu un Kriminālprocesa likumu. Arī televīzijas sižetos publiski izskanējušo informāciju ir iespējams pārbaudīt tikai saskaņā ar šiem likumiem, tādēļ šādu izvērtējumu un pārbaudi nav iespējams veikt pašā Valsts ieņēmumu dienestā, teikts VID paziņojumā medijiem.

Dienests norāda, ka kopumā padziļināta izdevumu atbilstības deklarētajiem ienākumiem analīze pabeigta 33 VID darbiniekiem, līdz ar to papildu deklarācijas pieprasītas 15 VID darbiniekiem. Nodokļu auditi saskaņā ar likumu veikti 5 VID darbiniekiem, papildus budžetā aprēķinot 73 000 euro. Šobrīd pastiprināti tiek vērtēta vēl 171 VID amatpersona.

Tāda pati VID darbinieku deklarāciju izvērtēšana ir plānota arī šī gada rudenī, izvērtējot 2015. gadā iesniegtās deklarācijas.

Jau ziņots, ka Dirnēns amatpersonu ienākumu deklarācijā pēkšņi uzrādīja ievērojamu naudas summu, ko saņēmis mantojumā no mirušās mātes, skolotājas Lidijas Dirnēnas. Pērn decembrī viņš pēc paša vēlēšanās darbu policijā pārtrauca un tagad tajā vairs nestrādā. Lai arī ne viņam pašam, ne viņa brālim pirms mantojuma saņemšanas faktiski nekas nav piederējis un, piemēram, Roberta Dirnēna alga policijā bija apmēram 800 eiro pēc nodokļu nomaksas, viņu atvases gan ir saistītas ar ievērojamu turību. Abiem Lidijas Dirnēnas mazbērniem pieder jaunas automašīnas un vairāki nekustamie īpašumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!