Foto: DELFI
AS "Latvenergo" trīs lielajās hidroelektrostacijās – Pļaviņu, Ķeguma un Rīgas HES šī pavasara palu laikā izstrādā aptuveni 1400 megavatus (MW) elektroenerģijas, kas šonedēļ pilnībā nodrošina Latvijas apgādei nepieciešamos aptuveni 800 megavatus, savukārt ap 600 megavatiem iespējams eksportēt.

Šonedēļ ar lielo HES darbību nodrošināta visas Latvijas apgāde ar elektroenerģiju un uzņēmums arī sekmīgi eksportēja elektroenerģiju, informēja "Latvenergo" pārstāvis Andris Siksnis.

Hidroelektrostacijās racionāli enerģijas ražošanā izmantojamais ūdens daudzums ir 2000 – 2500 kubikmetru sekundē. Šonedēļ ūdens pietece brīžiem sasniedz 3600 – 3700 kubikmetrus sekundē, tādēļ hidroelektrostacijās tika atvērti aizvari, lai ūdens, ko nav iespējams izmantot enerģētikā, brīvi kristu no ūdenskrātuvju lejasbjefā.

Vidējā ilggadīgā pietece Daugavā ir 604 kubikmetri sekundē.

AS "Latvenergo" valdes loceklis Aigars Meļko norāda, ka "šis gads ir patiešām ūdeņiem bagāts, tādēļ "Latvenergo" ir vienlīdz svarīgi nodrošināt pašmāju klientu apgādi un veiksmīgus ārvalstu darījumus. Vienlaikus rūpējamies par to, lai ražošanas process būtu maksimāli drošs un videi draudzīgs".

AS "Latvenergo" lielāko daļu ražotās enerģijas iegūst trīs valstī lielākajās hidroelektrostacijās. Tajās vidēji saražo 70% no kopējā saražotā elektroenerģijas apjoma. Ķeguma HES kopējā jauda ir 264,1 MW, Pļaviņu HES – 868,5 MW un Rīgas HES – 402 MW.

Pēdējo gadu laikā AS "Latvenergo" ieguldījusi līdzekļus Daugavas hidroelektrostaciju hidroagregātu rekonstrukcijā, kas ļāva palielināt hidroagregātu lietderības koeficientu par 5%-9% un ar to pašu ūdens daudzumu saražot vairāk elektroenerģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!